View Single Post
Old 30 Jun 2009, 11:42   #1
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Brazil & Terry Gilliam

Stiu ca l-ati vazut cu totii, stiu ca e fumat demult pt voi si ca l-ati vazut de cand erati mici ! E, tocmai de aia hai sa-i dedicam aici un topic!

Well, primul meu contact cu Brazil a fost acu cativa ani cand in biroul de arhitectura al unuia dintre cei mai smecheri arhitecti de pe la noi am vazut multe burlane pe tavane. Al doilea contact a fost cand am cunoscut un alt arhitect, mai tanar, si care-mi povestea ca vrea sa-si puna in casa burlane "ca-n Brazil"

Cu alte cuvinte: filmul a lansat o intreaga moda in materie de design interior & arhitectura, ba chiar o isterie in lumea arhitectilor. Si tind sa le dau dreptate: in film, burlanele acelea traiesc, sforaie, fornaie, gafaie, se misca, se zbat - sunt toate viscerele noastre chinuite.

Si pentru ca nu e deloc neglijabil interesul lui Gilliam pt scenografie, Brazil reusind sa depaseasca prin decoruri orice film expresionist. Influentele din zona asta cred ca v-au fost mai mult decat evidente: cladirile sumbre, interioarele intunecoase si morbide, individul insingurat in fata unei lumi parasite de umanitate, robotizate, insensibile.

Sam Lowry este omul kafkian, plecat la Proces. Are angoase teribile si noaptea viseaza ca este un arhangel puternic, care zboara printre nori. Cand totusi viata devine foarte apasatoare, in vis pamantul il urmareste, explodand spre cer.

Finalul filmului incununeaza opera, nu-mi place expresia, dar din pacate asta e adevarul. Totul o ia razna si isi pierde orice forma de logica externa. Pentru ca in interior, totul este explicabil. Turnura suprarealista exprimata prin vise m-a cumparat, pana acum nu fusese decat ceva avangardist in linii mari.

Well, am multe de spus, dar mai incolo, risc sa postez prea lung.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif