Originally Posted by jactati:
@saskiul: pai formal vad asemanarea. dar mai departe, ma cuprinde orbirea. caci nu ma prind cine e Dumnezeu Tatal si cine Sfantul Duh dintre personajele care flancheaza stalkerul. ba chiar cred ca a incerca sa ghicesc este un fel de blasfemie. de aia prefer sa cred ca simetria cadrului din film, picturalitatea lui servesc transmiterii mesajului filmului, chiar daca ochiul lui Tarkovski e educat plastic de icoanele bizantine. fata de calmul icoanei cei trei vor trece printr-o experienta "excruciating". sa fie un "contrapunct"? oricum, interpretarile nu mi se par simple. daca ar fi simple n-ar mai fi Tarkovski.
|
@ jactati:
Eh, sigur ca da. Insa posibilitati de 'citire' exista. Exista o carte excelenta scrisa de Gabriel Bunge despre icoana Sf. Treimi a lui Rubliov. Potrivit interpretarii sale, in centrul icoanei ar fi Dumnezeu-Fiul, avand copacul in spate, din care se face crucea (in imaginea lui Tarkovski e Stalker, un personaj hristic par excellence). In dreapta imaginii, cum o privim, ar fi Dumnezeu-Sf. Duh (in mantie verde, simbol al vegetatiei - de Rusalii/Pogorarea Sf. Duh bisericile rasaritene sunt impodobite cu crengi inverzite) - ce cuprinde intreg pamantul, reprezentat simbolic de un munte; la Tarkovski e Scriitorul - om de spirit ce si-a pierdut - spune el, inspiratia (duhul, cum ar veni), acesta fiind motivul pentru care merge in Zona. In fine, in stanga ar fi Dumnezeu-Tatal, iar in spatele sau, Templul; la Tarkovski e Profesorul - om de stiinta. Sigur, este doar o interpretare. Sigur, la Tarkovski e vorba despre o lume 'post-crestina', in care se mai pastreaza o cununa de spini, o pictura cu Ioan Botezatorul in apele din Zona, niste monede (cei 30 de arginti?), un peste (in Camera unde nu patrunde nimeni) ce intalneste un lichid rosu-inchis care pare sa-l distruga etc. Altfel spus, o omenire "emancipata" de "prejudecatile" religioase, de formalismul institutionalizat al Bisericii, in care un
holy fool in Christ se incapataneaza sa-i calauzeasca pe oameni 'acolo', inspre acea cladire in ruina. ...Manastire-ntr-un picior........