Radu Caranfil..
Pseudo-vär al lui Nae (tatä lui, Mihai Caranfil - de origine greceascä, numele însemnând "taur negru", era cel mai bun prieten al lui Martin Klarenfeld; când multi evrei si-au romanizat numele, ca sä scape de persecutiile antisemite. M.K. a ales "Tudor Caranfil", din afectiune pentru prietenul säu; astfel, au devenit "frati".)
In 1979, Radu a dat la actorie. A picat. In sesiunea din toamnä, îndrumat de Nae, a intrat la regie. Astfel, am ajuns colegi de armatä, scoalä, Buftea si... debut.
Un scurt rästimp, în armatä, ne-am dusmänit (ne luase mintile socul vietii cazone). Dar a trecut. In facultate, treptat, ne-am apropiat si am devenit buni prieteni.
Filmele lui studentesti nu aveau vreo scânteie deosebitä, dar erau bine lucrate profesional, Radu fiind un om metodic si inteligent.
In 1988, am debutat împreunä, cu lung-metrajul în scheciuri "Autostop": el avea episodul "Premiul", iar eu, "Färä lumini de pozitie". Recunosc cä al lui era mai bun ca al meu - mai închegat, mai organic, mai rotund. La mine, Dulea fäcuse harcea-parcea scenariul... regia... totul.
Dar de-atunci n-a mai fäcut film. Päcat.
Lucreazä, cred, undeva într-o televiziune. Cred cä-l sun zilele astea si-l chem la o bere.
|