Thread: Jean-Luc Godard
View Single Post
Old 10 Jun 2009, 18:38   #150
klein
Guru

klein

gata!! mi-am facut temele
in continuare nu imi place Godard. Asta a fost ultima sansa.
de fapt exista niste chestii misto, dar:
1. filmul mi se pare lung.stilul asta (leger, cu aluzii si focuri de artificii) ar fi mers perfect in scurt metrage. multe secvente functioneaza de sine statator. filmul poate fi vazut pe bucati, in orice ordine vrei.
2 efectele "spontane" sunt atat de cautate, gandite rasucite ca isi pierd farmecul, sunt obositoare. montajul sacadat, stridentele de sunet si imagine, titlurile inserate in imagine, adica tot ce e mai godardien pur si simplu gonflant
3. cel mai insuportabil (si probabil ceea ce unii gasesc sublim) femeia lui Godard; dumnezeule, e stilul pe care il urasc cel mai tare: alintata, capricioasa, imbufnata, vanitoasa, infame , cette femme. [genul asta de femeie apare in multe filme din generatia Nouvelle vague, dar cele ale lui JPG sunt antipatice.] Poate ca la vremea aceea a fost o revelatie, dar de atunci a devenit un model, un stil care a invadat viata reala. Eu am cunoscut pariziene dintr-astea. jeezz

Ce mi-a placut:
1. aluziile la filmele, cartile, muzica anilor 60 care iti fura cate un zambet, provoaca jubilatie (Jeanne Moreau si Jules et Jim ; Marie Dubois si Tirez sur le pianiste, Aznavour de cantelece caruia am fost intodeauna amorezata, ...si altii)
2. Scenele in care cei doi se cearta in tacere folosind titluri de carti. ingenios, cautat si pretentios, dar m-a surprins si m-a sedus.
3. unele dialoguri: de genul "va te faire cuire un oeuf" si ea chiar se duce [probabil au devenit culte]
4. cum se deschide filmul (desi nu cred ca e opera lui JPG): juriul de la berlin a dat premiu "pour l'originalité, la jeunesse, l'audace, l'impertinence, d'un film qui secoue les normes de la classique comédie filmée" . Asa si trebuie vazut. Nu e nimic de decorticat.
klein is offline   Reply With Quote sendpm.gif