View Single Post
Old 09 Jun 2009, 14:11   #16
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Originally Posted by illotempore2002:
Suntem un popor balcanic, nu suntem suedezi sau danezi, de ce ne sclifosim atata? Nu ne-am nascut la Bruxelles, ci in campia baragan si in munti. Ne-au calcat si calarit turcii atata vreme, ce sa facem acuma, si-au lasat amprenta in mentalitatea, obiceiurile so modul de a ne prezenta.

In Muntii Carpati, nu in Muntii Balcani!

Ambiguităţi şi controverse

Limitele exacte ale regiunii Balcani sunt foarte dificil de stabilit, deoarece unele state (în special Slovenia, Croaţia şi România), popoare sau comunităţi din zonă nu doresc să fie considerate "balcanice". Această particularitate a locuitorilor regiunii este uneori atât de pronunţată, încât a condus la sugestia că dorinţa de a depăşi balcanismul ar fi tocmai una dintre caracteristicile distinctive ale civilizaţiei balcanice[4].

Limita nordică a peninsulei Balcanice este considerată în general a fi linia formată de Dunăre, râurile Sava şi Kupa şi un segment care uneşte izvoarele râului Kupa cu Golful Kvarner.

Mai există însă şi alte definiţii ale limitei nordice a Balcanilor:

* linia râurilor Krka – Vipava – margina nordică a golfului Trieste;
* linia Nistru – Timişoara – Zagreb – munţii Triglav;
* linia râului Sava – Ljubljansko polje – râul Idrijca – râul Soča.
* linia Trieste - Odessa reprezentând linia care uneşte punctele situate cel mai la nord în Marea Adriatică şi Marea Neagră [1]
Cea mai utilizată graniţă a peninsulei este aceea a liniei Dunăre-Sava-Kupa. Ea este hotărâtă în mod arbitrar, dar poate fi uşor recunoscută pe hartă. Această limită este justificată din punct de vedere istoric: regiunea astfel definită (plus România, dar excluzând Muntenegru, Dalmaţia şi Insulele Ionice) a aparţinut, sau s-a aflat sub influenţa Imperiului Otoman, începând cu sfârşitul secolului al XV-lea şi până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Râul Kupa formează o graniţă naturală între Slovenia de sud-est şi Croaţia, Sava împarte în două Croaţia şi Serbia, iar Dunărea, care este al doilea fluviu ca lungime din Europa (după Volga), formează o graniţă naturală între Bulgaria, Serbia şi România. La nord de această linie se află regiunile geografice Câmpia Panonică şi Munţii Carpaţi.

Deşi România, cu excepţia Dobrogei, nu face parte din zona astfel delimitată, ea este inclusă în mod tradiţional printre succesorii Imperiului Otoman. Cultura română conţine multe elemente balcanice.

Conform acestei delimitări, Slovenia se află la nordul Balcanilor şi este considerată mai curând parte a Europei Centrale. Şi din punct de vedere istoric şi cultural, Slovenia este mai mult înrudită cu Europa Centrală, deşi cultura slovenă încorporează numeroase elemente balcanice.

În sfârşit, limita nordică a Peninsulei Balcanice poate fi trasată şi astfel ca o parte a Sloveniei şi o mică parte a Italiei (Provincia Trieste) să fie şi ele incluse în Balcani.

Slovenia este, uneori, considerată ţară balcanică datorită asocierii sale cu fosta Iugoslavie. Iar atunci când Balcanii sunt descrişi ca o regiune geopolitică a secolului al XX-lea, este inclusă întreaga fostă Iugoslavie (adică şi Slovenia, Istria, insulele Dalmaţiei, Croaţia şi Voivodina).

Justificarea istorică menţionată mai sus pentru limita de nord Sava-Kupa împiedică includerea Croaţiei în Balcani, ţară ale cărei teritorii au fost în mare parte ale Austro-Ungariei sau ale Republicii Veneţiene pe timpul cuceririlor Imperiului Otoman. Alţi factori culturali şi istorici leagă Croaţia mai degrabă de Europa Centrală decât de Balcani.
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.

Last edited by corinka : 09 Jun 2009 at 14:19.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif