View Single Post
Old 02 Jun 2009, 17:10   #147
jactati
Veteran

jactati

Originally Posted by illotempore2002:
Jactati - detest meseria de fiotograf in rolul unui personaj de film......cat de facil este sa alegi un asemenea personaj? let's get serious...este cool? ei bine, asta ma enerveaza, acest cool cautat, intentionat.....genul de personaj de film care face ca filmul sa devina un succes pt fashioniste....ok, crima surprinsa de fotografie e un hook bun, femeia din parc e un hok bun, daca ii reprosez ceva drastic filmului e personajul central, nu tot filmul.....ce e cu "cool"-imea asta pe capul lui? nu are consistenta, e un personaj frivol, simplist si da, dialogurile sunt execrabile, nu am retinut nici un cuvant. asta pt ca e un film vizual, nu? pai toate filmele sunt vizuale, si ce e cu asta?

mai mult, personajul nu are conflict, nu are motivatie, e amorf, latent, plictisitor. kestia pe care mizeaza Antonioni ca l-ar scoate din anonimat, e ca e fotograf....dar spera degeaba

incomparabil mai bune L'aventurra, La notte, Eclipsa.
OK. Cred c-am inteles ce te supara la personaj. Dar, in all fairness, el e tot ce zici tu pana la un punct. Dupa ce gaseste "jucaria" - adicatelea crima din parc - trece din stare amorfa in stare pasional detectivistica. Un adevarat englez: de ce crezi ca le place sherlock holmes si miss marple? Atunci se simte si el util social si iese din amorteala/rutina fashionistelor. Iar Antonioni il urmareste magistral in aventura. Blow-up e pana la urma un film englezesc (asa cum Zabriskie Point este american) si asta pentru ca Antonioni a avut rabdarea sa se aplece asupra nebunilor ani '60 si sa prinda specificitatea locului. Nu i-a amestecat pe hippies cu beatnici ca tot erau cultura pop. Asa era Londra anilor aia: frivola si superficiala, cel putin in aparenta. Vroiai profunzime: ieseai in Hyde Park, admirai iarba in prim plan, mai vedeai o crima in planul secund ...
Toate filmele sunt vizuale? Da, asa ar fi bine, dar eu ma indoiesc. Unele sunt groaznic de plicticoase la nivel vizual - si vezi bine tocmai alea se dau cu mesaj mai puternic (din vorbe).
Pentru ca-mi place Antonioni mie mi-e greu sa fac topuri. E cert ca are si filme mai slabe (nu l-as baga pe Blow-up printre ele) dar daca ma intereseaza autorul cu pricina ma straduiesc sa-l vad si inteleg pana la capat. Dar s-o las moarta ca deja am scris cam mult si mi-e ca toata logoreea mea n-o sa te convinga - daca n-a facut-o filmul.
jactati is offline   Reply With Quote sendpm.gif