View Single Post
Old 27 May 2009, 18:16   #24
jactati
Veteran

jactati

Originally Posted by illotempore2002:
Cand spun ca party-goer-ul are sanse de salvare o spun bazandu-ma pe faptul ca fiind cu precadere un intelectual, are capacitatea de a discerne, de a analiza, filosofa, cu alte cuvinte de a-si ridica probleme. in momentul in care incepi sa iti ridici intrebari, esti mai aproape de adevar, nu?
Aha, deci tu mai crezi inca in intelectuali. Asta intr-o tara in care, la un moment dat, erau mai multi ingineri decat intelectuali (me included - la ingineri). Si daca tot am facut misto de ingineri, da-mi voie, ca inginer, sa spun despre Marcello ca era ziarist. Se pune la intelectuali? Daca ne uitam la Romania, e greu de spus. Cred ca trebuie sa luam DEX-ul pentru "intelectual". Dragomara ajuta-ne!
Perfect de acord cu paragrafele 2 si 3.
Iar la intrebarea din final, care ne framanta, iata ce spunea Fellini intr-un interviu din '64, explicand ca, daca i s-ar oferi prilejul, probabil ar ecraniza ceva din Boccacio sau Ariosto:
"Eu fac povestiri moderne si de accea sunt conditionat totdeauna de un anumit tip de peisaj si chiar de figura umana, care pare ca ma obliga mereu la o anumita obiectivitate si la un anumit respect pentru realitate. Mi se pare deci ca a incerca un film in culori, cu o povestire cufundata intr-un trecut necunoscut, in care trebuie sa creez totul de la inceput, mi-ar permite o mai larga sarcina vizionara, o mai mare expansiune a fantasticului." Cred ca cele de mai sus ne aduc un pic mai aproape de adevar. Tot Fellini ne spune: "Satyricon, impreuna cu Casanova, Decameronul, Orlando Furioso, inca din vremea Vitellonilor facea parte din filmele pe care le promiteam producatorilor ca un rasfat, in schimbul filmului La Strada sau a altuia care ma interesa cu adevarat". Ai intelege ca era mai aventuros de finantat La Strada decat Satyricon. Oarecum normal, cu clasicii mergi la sigur. Nu si cu Fellini's version of it. Inteleaga cine poate.
jactati is offline   Reply With Quote sendpm.gif