View Single Post
Old 24 May 2009, 17:37   #3
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Evident, euthanasia e un päcat capital - încälcarea poruncii "sä nu ucizi" - dar pasibil de iertare, datoritä valentelor sale de milostenie. Tocmai de aceea, în tärile civilizate care o folosesc (Olanda, Elvetia...), decizia de euthanasiere o ia instanta de judecatä, cu consultarea tuturor factorilor competenti: bolnavul (dacä e constient), apartinätorii, comisie medicalä de expertizä, psiholog, avocati, preot - astfel încât hotärârea se ia în cea mai deplinä cunostintä de cauzä.
Discutam ieri cu cineva (un bäiat okay, dar cu vederi foarte dogmatice), care-mi venea cu asa-zisul "argument": "Dumnezeu le trimite oamenilor suferinta ca încercare si cale spre mântuire!" Foarte adevärat - dar asta se aplicä TUTUROR suferintelor de pe lume, deci celor asa-numit "normale", cu sansa unei rezolväri, sau mäcar a unei îmbogätiri spirituale... Dar ce sansä mai poate avea un om chinuit de o boalä incurabilä, cu dureri, umilinte biologice, degradare fizicä si mintalä totalä...? (Am în minte exemplul unui cunoscut, un bäiat din Olanda, care în 2001, la 17 ani, a fost euthanasiat din cauza unei tumore cerebrale maligne inoperabile; mi s-a povestit cu lux de amänunte calvarul lui...) A obliga un om sä suporte un asemenea supliciu, sub scuza cä "Dumnezeu i l-a trimis, ca sä-l mântuiascä", e un fariseism monstruos - iar adeväratul crestin va fi cel ce se milostiveste si-l crutä, asumându-si päcatul greu al uciderii, nu tortionarul preacurvios care-i savureazä sadic chinurile, cu un zâmbet mieros-serafic, mimând compasiunea si mândru nevoie-mare cä vai ce credintä colosalä în Dumnezeu are el, încât îi dä puterea sä sileascä un om sä sufere cele mai atroce chinuri, neîndurându-se sä i le curme (sau mäcar sä se încline, smerit, în fata celor care au bunätatea, luciditatea, si mai ales täria de caracter de a-si asuma aceastä atât de grea decizie).
Pragmatic vorbind: în situatii exceptionale, mäsuri exceptionale!

Cazul lui Remko, adolescentul Olandez decedat în 2001, mi-a inspirat urmätoarea poezie - pe care am scris-o a doua zi dupä euthanasierea lui:
http://www.cinemagia.ro/forum/showth...30#post1454530

Last edited by Pitbull : 25 May 2009 at 12:34.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif