View Single Post
Old 23 May 2009, 22:51   #58
illotempore2002
Guru

illotempore2002

The marriage of Maria Braun.

Cum sa incep, m-a inoportunat raceala regizorului fata de personajele lui. Regasita mai tarziu in film in raceala Mariei Braun fata de lumea inconjuratoare. Pe Maria Braun greutatile si succesul (se vede treaba ca ele nu se exclud) o indeparteaza si o dezumanizeaza. E interesant personajul, nu zic nu, o femeie extrem de puternica, de capabila, sarmanta si strong-minded. Genul de supravietuitoare intr-un context in care lumea se prabuseste, relatiile se destrama, oamenii mor, ea ascende. Pe masura insa ce urca social, profesional, feminin, viata ei sentimentala se prabuseste - se desensibilizeaza, se tiranizeaza.

Nu mi-a placut ochiul atat de rece si de critic al lui Fassbinder in privirea Mariei Braun. Am simtit chiar o nuanta de "judgemental" careia nu ii vad locul. Sincer, am empatizat si simpatizat cu caracterul feminin.

Pt ca am avut o subtitrare mizerabila in engleza care se vedea extraordinar de prost, mi-a fost greu sa urmaresc si detaliile tehnice. Nici nu am ochiul foarte format pt asta.

Pt ca vorbeam undeva despre filmul ca document istoric, social etc, acesta furnizeaza informatii din plin in zona asta. M-a amuzat teribil barul de noapte (care fusese inainte scoala gimnaziala dar in razboi ea a fost reconvertita si adaptata nevoilor) in care aveau accesul permin numai americanii si femeile germane. Doar ca mai toti americanii din barul asta erau soldati negri. Sa inteleg ca SUA a trimis in Germania doar pe negri, vroiau sa scape de ei?
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif