View Single Post
Old 16 May 2009, 15:25   #6
saskiul
Senior

saskiul

Originally Posted by Halebardul:
remember, remember, dar tot degeaba.
Cred - de fapt sunt sigur - ca e o metafora acolo unde zici tu, ca toti il urmeaza, dar n-are nici o legatura cu Calauza.
Pustiul, oricat am vrea noi sa-l scoatem pe partea de metafora, nu e ghid, nu e calauza. El desopera, odata cu "stricatii" din sistem pe care ii urmeaza, cam care e viata. Si in final descopera ca a ratat esentialul. E altceva.

Poate ca la urma urmei ceea ce conteaza e sa nu ucidem cu mintea metafora si taina, cata e.
Eu n-as spune ca filmul lui Dan Pita se refera la "stricatii din sistem" (decat, cel mult, stricto sensu). Dar chiar si asa, care este atunci opusul acestei sintagme, vasazica "nestricatii din sistem"? Personajele din CONCURS, altele decat Pustiul, inchipuie oameni, cu metehnele lor nici mai noi si nici mai vechi decat altele. Sunt oameni care, asemenea altora de dinaintea lor si altora de dupa ei, pierd din vedere esentialul. Ei pierd din vedere esentialul, nu Pustiul. Prin prezenta sa el incerca sa le arate - nu moralizator, ci mereu apofatic - care este esentialul...

Last edited by Pitbull : 16 May 2009 at 19:08.
saskiul is offline   Reply With Quote sendpm.gif