Guru
|
Sergiu Nicolaescu: "Carol I nu a fost iubit, acum trebuie să învăţăm să-l iubim" - INTERVIU-
Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că regele Carol I i-a fost un model în cariera de regizor. Despre "Carol I", apreciatul cineast a mărturist că a fost realizat cu o bună documentare, cu o riguroasă respectare a documentării şi cu o mare sinceritate. Sergiu Nicolaescu a mai vorbit şi despre viitorul său proiect cinematografic, comedia "Poker", după un scenariu de Adrian Lustig, dar şi despre modul în care se împleteşte cariera sa de politician cu cea de cineast.
AGERPRES: Într-o Românie în care interesul faţă de monarhie, rege sau regalitate pare a fi unul extrem de scăzut, cum vă explicaţi faptul că premiera filmului dumneavoastră, "Carol I", a umplut sala de cinema?
Sergiu Nicolaescu: Sigur că a fost premiera, iar la o premieră, întotdeauna e plină sala, dar eu cred că filmul este foarte interesant şi foarte educativ. În acelaşi timp, este un film uman, pentru că eu văd în personajul regelui un om, în primul rând. Pe mine m-a impresionat regele Carol I, în special când am cunoscut finalul vieţii lui, care a fost foarte dur şi foarte încercat. A fost un om extrem de precis, de exact şi un bun organizator. A ştiut întotdeauna ce a vrut şi a luptat pentru asta. Din punctul acesta de vedere mi-a fost un model şi mie în cariera mea de regizor, ca exemplu al unui neamţ ajuns în România.
AGERPRES: Dincolo de valoarea lui cinematografică, filmul "Carol I" are şi o evidentă valoare documentar - istorică. Care sunt acele detalii pe care orice tânăr român ar trebui să le ştie despre Carol I?
Sergiu Nicolaescu: Este un film făcut cu o bună documentare, cu o riguroasă respectare a documentării, cu nişte adevăruri spuse şi cu o mare sinceritate. O dragoste şi un respect pentru un om care şi-a sacrificat viaţa pentru datoria pe care a avut-o.
AGERPRES: S-au făcut tot felul de topuri cu cei mai iubiţi români, figura lui Carol I nu figura în fruntea clasamentului...
Sergiu Nicolaescu: Carol I nu a fost iubit drept cel mai bun român. Carol I a fost stimat pentru ceea ce făcea, respectat de contemporanii lui şi în special de oamenii cu care lucra, dar aproape nimeni nu l-a înţeles pentru că era un neamţ. El ştia una şi bună: că munca e muncă şi că rezultatele sunt întotdeauna pe măsura muncii pe care o depui. A fost foarte puţin cunoscut şi din cauza asta este un şoc când analizezi un asemenea om şi tocmai acest lucru m-a apropiat pe mine de el, pentru că şi eu, la rândul meu, îmi fac datoria întotdeauna şi aleg lucrurile cele mai grele. Desigur, păstrând tot respectul şi proporţiile respective. El a făcut România modernă. El a construit cele mai extraordinare clădiri pe care le avem în Bucureşti. A ridicat România la un grad european, la o ţară europeană, deci a fost un rege român foarte important, cel mai important rege român.
AGERPRES: Dacă ar fi să ne luăm după locul pe care îl are în paginile cărţilor de istorie, lucrurile sunt ceva mai diferite...
Sergiu Nicolaescu: Cărţile noastre de istorie sunt penibile. Era un ministru al educaţiei penibil, care făcuse cărţile alea alternative. O ruşine. Nu informa cu nimic pe tinerii care vor să cunoască trecutul, sunt însetaţi de trecut. Nu îi informa şi nu le dădea elemente care să fie digerate şi acceptate de tineret, să le facă de aşa manieră încât să fie atras tineretul spre istorie şi spre românism. Pentru că, până la urmă, despre asta este vorba, despre dragostea de ţară.
AGERPRES: Anul trecut, un alt film al dumneavoastră, "Supravieţuitorul", a adus un număr record de spectatori în sălile de cinema. V-aşteptaţi la o reacţie similară şi faţă de "Carol I"?
Sergiu Nicolaescu: Spectatorii mă iubesc pe mine. Unii nu ştiu să definească de ce mă iubesc. Mă iubesc pentru că am făcut, în primul rând, film istoric, am făcut film inspirat din istorie, niciodată nu am făcut film de dragul filmului. Niciodată nu am făcut o actualitate care să fie dispreţuită de spectator, o realitate care există, dar care nu trebuie multiplicată. Trebuie să încercăm să oprim aceste păcate ale noastre. Pentru că noi, românii, avem păcatele noastre. Începem un lucru şi până la urmă îl uităm.
AGERPRES: Păcate pe care un neamţ precum Carol I nu le avea...
Sergiu Nicolaescu: Exact. Şi atunci, din cauza asta, unii aveau un pretext să nu-l iubească, dar, de fapt, nu semănau cu el. Carol nu a fost iubit, acum trebuie să învăţăm să-l iubim.
AGERPRES: Au trecut mai bine de 30 de ani de la comedia "Nea Mărin miliardar" şi iată că, anul acesta, le pregătiţi românilor o nouă comedie, "Poker", după un scenariu de Adrian Lustig
Sergiu Nicolaescu: Încerc să aduc din nou spectatorul în sala de cinema. Sălile de cinema au dispărut, din 830 de săli au mai rămas 30 şi ceva, în condiţiile respective, dacă nu atragem spectatorul român, cinematografia română va muri. Pur şi simplu dispare. Ceea ce este un lucru foarte grav, pentru că cinematografia românească a devenit una dintre cele mai puternice cinematografii europene în anii '70 - '80.
AGERPRES: Revenind la "Poker", aţi stabilit deja distribuţia? Când încep filmările?
Sergiu Nicolaescu: Sper să înceapă filmările la 15 iunie şi în toamnă să fie premiera. Distribuţia este oarecum stabilită. Vor juca George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Florin Piersic.
AGERPRES: Sunteţi preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului, funcţie care vă ocupă o mare parte din timp şi, cu toate acestea, mai aveţi destule proiecte cinematografice. În afară de "Poker", ştiu că mai aveţi în proiect şi "Candele de zăpadă", după un scenariu de Corneliu Vadim Tudor. Cum reuşiţi să lucraţi pe două "fronturi"?
Sergiu Nicolaescu: "Candele de zăpadă" este tot un film istoric, despre intervalul dintre cele două Războaie, România între cele două Războaie. Nu mă las de filme, dar în perioada în care m-am apucat de politică, trebuie să recunosc, că am făcut jumătate din filmele pe care le făceam dacă eram liber. Dar nu mi-a părut rău, pentru că, în primul rând, am participat la Revoluţie şi era obligaţia mea să continuu să fac politica Revoluţiei, a împlinirii revoluţiei. Din păcate, n-am reuşit.
Last edited by Pashpix : 13 May 2009 at 21:07.
|