@Bre:
Da, baza e compozitia plasticä elementarä. Evident, rämâne valabilä în cadrele fixe, cu personaje nemiscate. Cu cât miscarea în cadru e mai bogatä - ca sä nu mai vorbim si de miscärile de aparat! - cu atât lucrurile se complicä, devenind mult mai interesante... si problematice!
@Judex:
Tu stii räspunsul, deci cred cä ai formulat întrebarea în beneficiul profanilor. Asadar:
- cadru: continutul cuprins, vizual, între cele patru laturi ale imaginii, si temporal, între pornirea si oprirea camerei (între comenzile "Motor!/"Actiune!" si "Stop!").
- plan: märimea cadrului, raportatä la statura unui om adult (Plan Detaliu, Grosplan, Prim Plan, Plan Mediu, Plan American, Plan Intreg, Plan General, Plan Ansamblu).
Vremurile când actorul nu stia cum e filmat au apus de mult (Eisenstein avea näravul ästa... Cerkasov, bietul, habar n-avea de nimic, era mânuit pe platou ca o marionetä)... Oricine a pus vreodatä piciorul pe un platou de filmare, a väzut cât de meticulos colaboreazä regisorul, operatorul si actorii, în raport cu coordonatele cadrului; în functie de märimea de cadru, actorul stie cum sä-si dozeze jocul... în functie de laturile cadrului, îsi definitiveazä miscärile... etc. In prezent, se mai poate trece peste aceste detalii doar la serialele de consum, produse pe bandä rulantä (sitcomuri, telenovele, etc.), unde se filmeazä în viteza a paispea, la grämadä, cum o da Dumnezeu, färä sä se mai piardä vremea cu asa-zisele "fleacuri".
Last edited by Pitbull : 30 Apr 2009 at 04:17.
|