View Single Post
Old 25 Apr 2009, 03:25   #53
mersey
Novice

mersey

Send a message via Yahoo to mersey
Tema cu "Mester mare al calomniei..."

INT. SALA DE MESE - PENITENCIAR – ZI

Sala este una saracacioasa, foarte aglomerata, plina de mese. Pe lateral, o coada imensa de detinuti care astepata cu tavile in mana sa li se arunce cateva linguri de mancare de o calitate indoielnica. In rand stau si TACHE( un barbat pe la vreo 45-50 de ani, nu prea inalt, grasut, are pe brate cateva tatuaje stridente) si MIHAI(25-30 de ani, inalt, slab). Cei doi isi primesc, portia, dupa care gasesc un loc la o masa si incep sa manance.

Mihai: Aoleu, nea'Tache, iti zic drept, nu mai suport mizeria asta de mancare rece. Inca 26 de zile si gata!!! Gata!!! Ma duc teava direct La Trei Copaci, sa mananc o ciorba de burta din aia asa grasa... cum numai nea Marcelica stie sa faca...

Tache<amarat> ba, macar tu te incumeti sa le numeri, ca mai ai putin, dar io...nici nu cred ca stiu sa numar pana acolo....<revenindu-si dupa o pauza mica, continua disctuia> Mda...si cam asta a fost cu taica-meu …. ti-am zis, a fost mijto, nu zic...avea alte planuri cu mine...spera sa ma tin de scoala, ca varu-meu....dar deh,tot strada mi-a placut mai mult....

Mihai:....asa zicea si nea' Doru...zicea ca era cel mai citit din tot cartieru'....

Tache: Mda....stiu,....a stat pe scara cu noi...sa stii ca asa a fost......nu stiu cum de a aterizat el in cartieru' ala, dar n-avea ce cauta acolo.<pauza in care cei doi mesteca ingandurati>Aaaah. Sa vezi faza o data...eram eu mic....nush...7-8 ani sa fi avut...ma ia tata la restaurant frumos, imbracati, deh...ne asezam noi, stam ce stam, si vine baiatul ala...

Mihai:...chelneru'...

Tache: asa....chelner, ospatar ,ma rog, ce-o fi fost.,...ma intreaba asta ce vreau. Eu ii arat o prajitura din meniu cu degetul; eih...si il intreaba asta si pe taica-meu., la care tata<zambeste in timp ce mananca> asa, serios, tacticos, cum vorbea el, zice....”Adu-mi o portie de mester mare al calomniei si palavragelii cu piure de cartofi”....

Mihai zambeste usor, neintelegand insa in totalitate cele auzite.

Mihai: Cum ma?

Tache: “o portie de mester mare al calomniei si palavragelii cu piure de cartofi”....
Ala, ospataru', se uita cam aiurea, nu intelese, si rusinat vru sa spuna ceva, dar seful l-a gonit repede la bucatarie.

Mihai: Si tu ce-ai zis?

Tache: Eu? Ce sa zic?Mi-am mancat il tihna prajitura, ca aiureli d-astea auzeam toata ziua din gura lui...mereu o lua pe aratura cu 'haisme din astea vechi din carti...

Mihai(rade, intre timp isi aprinse si o tigara) Si?! Ce i-a adus?!

Tache: Putin mai tarziu, baiatul aduse limba cu piure.

Mihai isi priveste atent interlocutorul, fumand, dupa care rade scurt, pe chip ramanandu-i un zambet.

CUT TO:

EXT. POARTA PENITENCIARULUI - ZI

Mihai iese afara, cu un rucsac in spate, si o ia pe jos spre oras. Poarta grea se inchide in urma lui.

CUT TO:

EXT. STARDA -ZI

Mihai sta pironit pe trotuar, privind descumpanit peste strada, la fatada impunatoare a unui restaurant de lux, deasupra caruia scrie:”Restaurant ARBORII”. Inauntru se disting cateva candelabre aprinse mari, de sticla. Mihai face cativa pasi spre o toneta de ziare de la care cumpara un ziar.

Mihai: Nu va suparati, de cand s-a deschis restaurantul?

Vanzator: Eih...sa fie un an, un an jumate.....

Mihai ia ziarul, multumeste si pleaca ingandurat mai departe pe trotuar.

CUT TO:

Mihai, imbracat destul de elegant, intra in restaurant si se aseaza la o masa. Un chelner vine si ii ofera amabil un meniu. In jurul sau, restaurantul este pe jumatate plin cu oameni elegant imbracati, care discuta si rad intr-o atmosfera placuta. Ascunzandu-se in spatele meniului, vizibil incomodat de cei din jurul sau, Mihai este mai mult preocupat cu studierea oamenilor din jurul sau. Dupa ceva vreme, chelnerul se intoarce.

Chelner: V-ati decis?

Mihai ezita putin, isi mai arunca o data privirea prin meniu.

Mihai<inchizand meniul, abordand brusc discutia cu o atitudine noua, superioara>: Aaah...adu-mi te rog o portie de mester mare al calomniei si al palavragelii cu piure de catofi...dulci...si o salata

Ospatarul(zambind vizibil incurcat)....Poftiti?

Mihai<repetand iritat>Mester mare al calomniei si al palavragelii...piure de cartof...si o salata....si niste apa minerala.

Mihai se uita nedumerit la chelner, care nu stie ce sa faca. La un moment dat zambeste.

Mihai: Habar n-ai ce ti-am cerut, asa-i?

Ospataru(ridicand din umeri): habar nu am, domnule.

Mihai(lansandu-se pe spate, zambind): De mah, e greu cu mancarea asta...e greu s-o mananci vorba aia, daramite sa stii cum o cheama..uite, de exemplu pe tine te cheama Alexandru<uitandu-se la ecusonul din pieptul ospatarului)....asa cum tu ai un nume, si toate felurile(de mancare) au cate un nume...greu mai e....dar de ciorba de burta ai auzit?

Ospatarul(stingher, umil): ...da, domnule...

Mihai: Atunci, fie, adu-mi o ciorba de burta...

Ospatarul: imediat....

Ospatarul se indeparteaza, iar Mihai ramane zambind pe scaun, dand usor din cap, multumit de sine, apoi se uita in jur discret la multimea de oameni asezata la mese.
mersey is offline   Reply With Quote sendpm.gif