Originally Posted by Pauline Kael:
Asa ca sa vad daca se supara Cinemania(the best moderator dupa...ALS  ,nu mi s-a parut prea horror... e prea poetic.
Voi ce ziceti? 
|
dar nu ma supar deloc
de ce (si) horror?
pentru ca filmul in sine e napadit de acea 'boala cronica' necesara unui film horror: provoaca teama, teroare, senzatii claustrante, dezgust (fata de ceea ce vedem fie prin proiectarea intregului continut in realitatea din jur sau prin raportarea la propriile ganduri si trairi interioare), contine samanta raului si a degradarii, sapa adanc in constientul privitorului cautandu-i partile mai intunecate si incercand sa le exploateze...pentru a face un film horror nu ai nevoie neaparat de kilograme in plus de sange, nu ai nevoie de draci, vampiri sau criminali in serie...ajunge sa faci un studiu psihologic de personalitate, care sa evidentieze cu varf si indesate dementa, degradarea, pshihoza, precum si toate urmarile negative, atat pentru personajul principal cat si pentru cei din jur...cu cat e mai adanca introspectia cu atat mai bine, cosmarurile si halucinatiile jucand un rol hotarator...la acestea se adauga forta vizuala a filmului (si Repulsion o are)
mi se pare interesant si provocator titlul ales de Polanski...in fizica, 'repulsion' se refera la tendinta de separare particulelor care au aceeasi incarcatura electrica...sa ne gandim putin la modul cum e construit personajul lui Carol, cum evolueaza in timp starea ei mentala, atingand 'dezintegrarea': o avem pe Carol capabila sa omoare pe cineva in bataie, in acelasi timp o avem pe Carol care isi da seama ce fapta oribila a facut; o avem pe Carol care vomita din cauza rochiei propriei surori, pentru ca mai apoi sa o spele si sa o calce cu fierul de calcat (daca nu ma insel)...desigur, trebuie sa revin la celalalt sens al cuvantului 'repulsion', si anume sentimentul de dezgust si oroare, adanc inradacinat in mentalul lui Carol, sentiment care isi are punctul de plecare in copilaria ei
asa cum 'Repulsion' se poate incadra la "thriller psihologic', la fel de bine se incadreaza la "classic horror"...insa cum nu prea imi plac incadrarile astea, de un lucru te asigur:
lumea il poate incadra unde si cum are chef, insa genul 'horror' e al naibii de mandru de acest film