View Single Post
Old 16 Apr 2009, 15:51   #15
illotempore2002
Guru

illotempore2002

cum naiba sa fac confuzia cu filmele alb-negru, jeeeesus, te cred ca ti-ai pierdut increderea in userii acestui forum la cate imbecilisme declara, insa nu e cazul aici, nu confund noir-ul cu nimic!

e un stil controversat insa eu spun asa: faptul ca e alb-negru si intunecos, si unii regizori vin din germania nu il inrudeste atat de tare cu expresionismul pe cat se spune. adica ok, luminle seamna (decorurile nu seamana deloc - la expresionism avem camere obcure, cimitire, drumuri intunecoase slab luminate de luna, saracie, boala fizica, psihica, haine saracacioase) pe cand decorurile de aici sunt predominate de; baruri, bodegi, apartamente luxoase de cele mai multe ori, haine de lux, glamourous, automobile luxoase de asemenea.....deci asemanari zero. muzica - nu trebuie sa mai explic, e clar ca difera, este si normal. locul desfasurarii actiunii - in film noir este exclusiv orasul, in vreme ce la expresionism poate fi orice, la tzara, in sat, la oras etc. motivele si temele sunt diferite - in expresionism avem omul chinuit, inadaptat (inrudit cu individul romantic, din romantism adica, nu ala care ia cina la lumina lumanarii), care nu poate stabili legaturi, usor bolnav, alienat. Ce avem la film noir? omul social, care iese in baruri toata ziua, gagicile splendide care traiesc o viata "ca in filme" (in alea holiudiene), indivizi super dinamici - ei pun la cale spargeri, sau tradari, sunt in permanenta fuga dintr-un oras in altul, planuri complicate de a fura diamantele din nu stiu ce banca....avem o sleahta de raufacatori foarte inteligenti carora le place viata - ca de aia fura sau incheie polite de asigurare dubla - ca sa stea dupa aia cu burta la soare.

ce apropie totusi cele doua curente? well, luminile, culorile si.....criza sociala atat din USA cat si din Germania, apropierea lui WW2.

cat despre legatura cu big depression si prohibitia ...just read

illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif