Originally Posted by Pauline Kael:
Acum exista branza de post,salam de post,prajituri de post,ce post mai e si asta?
|
Eu zic asa:
Valoarea esentialä a postului e eminamente SPIRITUALA. Evident, noi avem nevoie de alimente animale - dar cu mäsurä! In post, ne refuzäm carnea animalelor (care impune uciderea lor), precum si ouäle (viitorii indivizi) si produsele lactate (laptele fiind hrana puilor lor - si abia apoi, a noasträ).
Ca atare, când folosim simulacre vegetale ale produselor animale, de fapt le crutäm. Dincolo de faptul cä mezelurile si cärnurile de post sunt gustoase, eu când le consum constientizez mereu faptul cä nu le-am impus animalelor nici un sacrificiu, ca pret al alimentärii mele. Simplu spus, MA BUCUR cä pot consuma "carne" vegetalä, färä ca asta sä fi costat viata nici unui animal.
Ca om normal, mä pot multumi cu atât.
Situatia se schimbä dacä omul care constiinta foarte încärcatä. Dacä are pe suflet päcate grele - nu doar "de principiu". Dacä, într-adevär, a cauzat necazuri, nefericire, nenorociri... (fiind nu intelectual, ca noi, ci judecätor, politist, militar, etc..) Desigur, e posibil sä fi actionat JUST,LEGAL, LEGITIM (sau nu..!), dar tot a lovit niste oameni... Ei bine, pentru un asemenea om, se impune un post mai sever: chiar si färä simulacre pläcute. 100% vegetal, refuzându-si orice pläcere. Si i se va ierta.