Florin un barbat la 32 de ani,inalt cu parul scurt negru,imbracat lejer in pantaloni sport,tricou albastru si papuci negri se afla in bucatarie in fata aragazului agitand o tigaie in care sfaraiau doua bucati de peste fille.Sotia sa Adriana o femeie la 31 de ani,mai mica de statura,cu parul blond pana la umeri,ochii verzi si imbracata dupa acelasi tipic ca si Florin aranjeaza masa cu toate cele necesare.
Florin are un chip multumit in timp ce adauga tot felul de condimente peste carnea ce se prajeste in tigaie.Incepe un dialog cu sotia:
F: Bine ca am reusit sa rezolv problema cu panoul ala de curent!
A: Ce ai rezolvat tu?Ai avut noroc cu Nea Sandu ca altfel iar ne-ar fi cazut curentul din 10 in 10 minute si ai fi mancat branza rece cu ceapa.(rade)
F(parca jignit): Adica ce vrei sa spui?Am stat acolo langa om,l-am ajutat cu tot ce a avut nevoie plus ca pot spune ca am prins spilul.Nu e mare smecherie:trebuie sa fii atent la faza,nul,si impamantare cum pui mana pe ele si cum faci legaturile.
A(incurcata): Ce-s alea faza,...nul si impamantire?
F(cu un aer savant): Impamantare,draga nu impamantire...Pai faza este firul pe care vine curentul si daca ai pus mana pe el te-ai cam dus dracului ca te curenteaza si faci stop cardiac.Nul este firul fara curent deci un fir de legatura,iar "impamantirea"(rade ironic) este cablul tras in pamant.Lamurita?
A(cu o expresie de parca n-ar fi inteles prea multe): In fine tu stii mai bine...
F(neatent la spusele nevestei): Gata hai ca s-au facut astia!Gata si pregatirea mesei?
A: Intr-o clipa...
Pentru o clipa se aude un sunet ciudat apoi intunericul invadeaza intreaga locuinta semn ca iar a cazut curentul.Liniste pentru cateva momente timp in care Florin se duce sa se uite pe geam pentru a vedea daca caderea curentului provine de la furnizor sau tot de la panoul din curte.Pe strada stalpii de lumina erau aprinsi si se putea observa ca in alte case luminile sunt aprinse.Florin concluzioneaza:
F: Tot de la panoul ala fir'ar mama lui a dreacu' sa fie...
Enervat arunca tigaia pe aragaz,se duce la usa,se incalta,isi ia un hanorac si o mica trusa de scule pusa langa raftul de incaltaminte.Dand sa iasa pe usa este oprit de catre Adriana care il intreaba:
A: Nu vrei sa iti dau lanterna?Totusi e seara si te va ajuta.Dar va trebui sa imi spui unde ai pus-o.
F: Vezi ca e in sertarul de langa aragaz.
Adriana se duce in locul indicat,gaseste lanterna care era destul de mare si i-o aduce sotului care astepta.
F: Ai verificat-o?
A: Nu
Florin o aprinde si vede ca functioneaza apoi iese din casa.
A: Ai grija cum umbli pe acolo!
Florin o ignora si isi vede de treaba.Isi ia un scaun din curte pe care il asaza in dreptul panoului.Aprinde lanterna,deschide capacul panoului si se uita inauntru.Nu observa nimic ciudat si ramane pentru cateva momente pe ganduri.Apropie unpic lanterna de continutul panoului si atinge un fir.Se aude un vajait,iar Florin se prabuseste peste scaunul de langa el.Cazandu-i din mana lanterna se loveste de pamant si se stinge.Auzind zgomot afara Adriana iese repede din casa si facand cativa pasi il observa pe Florin cazut la pamant si speriata fuge in directia lui strigandu-l.Nici un raspuns.Ajungand in dreptul il vede pe acesta cu ochii inchisi si primul ei impuls este sa-i verifice pulsul.Terifiata realizeaza ca inima nu-i mai bate.Disperata fuge,iese afara din curte,traverseaza strada si ajunge in dreptul unei alte porti.Suna la sonerie de mai multe ori.Din curte rasuna muzica si multe glasuri.Nea Sandu deschide poarta si o vede pe Adriana cu ochii in lacrimi.
S: Ce s-a intamplat?
A: Cred ca s-a curentat Florin!Veniti repede va rog frumos ca nu stiu ce sa fac...
S(putin ametit de bautura,dar sigur pe el): Tu suna la Salvare.Spune-le sa vina cat de repede pot!Repede!Repede!
Se intoarce cu spatele privind la oaspeti din curte.
S: Gica!Radu!Veniti incoa' ma!Repede!
Gica si Radu se scoala de la masa si ajung in cateva secunde la poarta.
G: Da Nea Sandule ce s-a intamplat?
S: Hai repede la vecina ca s-a curentat barba-su...
G: Cum asa?Hai!Hai!
In acest timp Adriana telefonase la Salvare.
A: Vine Salvarea in 10 minute.
S: E bine!
Ajungand in curte il observa pe Florin cazut jos.Nea Sandu da indicatii:
S: Voi duceti-va,ridicati-l incet si asezati-l pe pamantul ala(aratand catre o bucata de pamant).Trebuie sa il acoperim cu pamant ca sa traga curentul.Pamantul este bun conducator.Eu ma duc sa caut o lopata.
Toate cerintele sunt indeplinite si in timpul asta ajunge si Salvarea.Vazand poarta deschisa asistenta de la Salvare intra in curte si este imediat vazuta de Adriana care o cheama repede.
Asistenta: Ce s-a intamplat?
S: S-a curentat.Il acoperim cu pamant acum pentru ca e bun conducator de curent si il trage.
Asistenta: Da trebuie dus la spital.Neaparat!
Asistenta se intoarce si iese repede din curte.
A(strigand tare): Serbane scoate targa aia si vino cu ea in curtea asta!
Serban iese din masina si ajutat de inca un asistent scoate targa din masina si intra cu ea in curte.
Nea Sandu si ceilalti doi il ridica pe Florin si cu ajutorul asistentilor il asaza pe targa.
Asistenta: Doamna duceti-va si luati actele sotului si niste pijamale.Trebuie sa ne insotiti la spital.
Adriana este unpic dezorientata.Nea Sandu vine langa ea.
S: Hai du-te ce mai astepti?Hai ca inchidem noi pe aici!Du-te repede!
Adriana se duce in casa si desi nu vedea mai nimic din cauza intunericului ia toate cele necesare si iese repede afara inchizand usa.In acest timp asistenti impreuna cu ceilalti urcara targa in masina.Adriana iese si ea din curte si inchide poarta cu cheia.
A: Multumesc Nea Sandule!Multumesc baieti!
S: Stai dom'le linistita!Hai du-te repede ca astepta oamenii aia!Ai grija!
Adriana auzind acestea alearga repede la Salvare fara sa mai salute si intra inauntru.Masina demara in tromba.
Cei trei ramasi afara o urmarira pret de cateva secunde cum se indeparteaza pentru ca apoi sa se indrepte spre curtea de unde iesira toti invitatii curiosi sa vada ce s-a intamplat.
|