Novice
|
Lanterna, Pasiune, Adunare
INT. BIROUL DOMNULUI V. - ZI
Camera mobilata cu gust, aproape exclusiv din lemn de cires rosu, semiintunecata;
pe pereti sunt inramate o multime de tablouri,iar pe mobila sunt asezate cateva statuete impunatoare. Pe 2 fotolii din piele asezate in fata unui birou stau MICKY(barbat de vreo 27 de ani, inalt, subtirel) si SANDU(~45 de ani, grasut, poarta barba). Cei doi astpeapta plictisiti, uitandu-se in jur.
MICKY
(incercand sa sparga tacerea plictisitoare)
...Si parca vad ca ne seaca iar la cap cu vre-un discurs din ala de- ora...(interpretand sarcastic,
gesticuland)<<Influenta baroca de netagaduit,
a acestei seznationale creatii, cu liniile sale de dinamism centrat intr- spirala arhitectonica solemna...>> (rade)
Sandu schiteaza un zambet, insa pare prea obosit pentru a-l incuraja pe Micky sa continue.
SANDU
(flegmatic)
mda...si cum era aia...cu Renasterea statuilor moarte...
Cei doi rad putin mai energic.
La un moment dat, in birou intra DOMNUL V.( ~50 de ani,mare, impozant, imbracat elgegant cu parul si barba pe jumatate carunte, cu o voce groasa, ce impune respect). Cei doi se ridica in picioare dupa care se reaseaza la invitatia personajului. Domnul V. se aseaza si isi aprinde pipa.
DOMNUL V.
Asa mai baieti deci uitati care este chestiunea...(inmanandu-le cate un pliant)...vedeti voi statueta din pagina 2?...eih...maine o vreau aici..pe birou...
MICKY
(cu jumatate de gura, mai mult parca pentru el)
...nea' asta cu burta din bronz? Budduletzul asta?
DOMNUL V.
(vizibil deranjat de replica lui Micky)
Budduletz huh?!
SANDU
(ducandu-si mana la frunte, dezamagit parca de Micky)
Ohh..nu...iar incepem....
DOMNUL V.
Buduletz...hah! Bai....Micky ma...tu stii cine a sculptat pe Budduletz asta de zici tu mai,...ia zii, stii?!?
MICKY
(rusinat de faptul ca replica sa s-a auzit in cele din urma)
Nu stiu, domnu' V....
DOMNUL V.
Pai normal ca nu stii, bai dobitocule...bai pitifelnicule ce sa stii tu?..ai auzit tu de Michelangelo?
ai auzit tu de David?...este o reeditare a uneia dintre cele mai cunoscute sculpuri din lume < bla bla bla = continua cu un discurs anost despre arta...>
Sandu da din cap deznadajduit, alunecand usor in fotoliu.
EXT. ACOPERIS MUZEU - NOAPTE
Sandu si Micky imbracati in negru din cap pana in picioare, cu manusi si cagule pe fete, despacheteaza alene dintr-un rucsac niste sfoara, doua lanterne si niste sisteme de coborare pe sfoara. Micky isi aprinde o tigara si se aseaza in fund pe acoperis, privind spre cartierul luminat ce se intinde in spatele muzelui. Sandu se uita la ceas, dupa care se aseaza langa Micky. Acesta ii ofera si lui o tigara, insa Sandu refuza.
MICKY
Mama, imi venea sa-i bag rahatu' ala de statuie pe gat, ca nu mai termina...<pufaie de cateva ori>...mi s-a luat bai Sandule...inca putin si plec...
SANDU
Iar ma iei cu Spania ta...?!
MICKY
Tot nu ma crezi, huh?...Uite-te la mine...n-oi fii eu prea destept, da' cand imi pun ceva in minte nu ma las...
nu mai stau eu aici sa imi rup spinarea carand 'zeci de kile de bronz sau argint...nu frate...ma bag pe
masini ...nu le mai car eu...ma cara ele pe mine...2-3 lovituri si stai un an cu burta la soare....
SANDU
(ironic)
Masini, ah?
MICKY
Masini...
SANDU
...nici n-ai carnet...
MICKY
(intorcandu-si privirea spre el, increzator)
pai ce,...nu-mi iau...
SANDU
(razand usor,dand din cap amuzat)
ia-ti mai dilaule, ia-ti ...
CUT TO:
Cei doi coboara pe o gura de aerisire ingusta, luminandu-si calea cu ajutorul lanternelor; Sandu merge inainte,
uitandu-se pe niste planuri ale cladirii. Lanterna lui Sandu incepe sa clipeasca si apoi se stinge.
Sandu injura furios, rugandu-se de lanterna sa mearga,insa in ciuda socurilor aplicate in mod reptat, lanterna refuza sa se aprinda. Micky incearca sa ii dea lanterna sa, insa Sandu o scapa,iar aceasta cade zgomotos de-alungul tubulaturii metalice. Se asterne o bezna de nepatruns si o tacere mormantala. Dupa cateva secunde, o injuratura scurta.
CUT TO:
INT. MUZEU - HOL - NOAPTE
Un panou de aerisire prin care se observa o lanterna aprinsa. Panoul este dat la o parte, iar cei doi ies din sistemul de ventilatie pe un hol. Sandu ii da cu lanterna in cap lui Micky, injurandu-l, apoi cei doi se uita pe harta, dupa care isi fac drum spre o anumita camera a muzeului. In sala mare, in timp ce Sandu cauta exponatul "comandat", Micky observa in dreptul fiecarui geam cate un afis pe care scria :"17 - 18 mai - Noaptea alba a muzeelor".
MICKY
(cu o privire mirata, schimonosita)
Psst!
SANDU
Am gasit!
MICKY
(ingrijorat, cu vocea nesigura)
Bah!
SANDU
Ce e mah?
Micky ridica degetul spre un afis. Sandu vede afisul si se blocheaza si el pentru cateva secunde. Se uita spre Micky dezamagit, nedumerit insa in acelasi timp aproape amuzat. In timpul asta, se aude o multime de oameni apropiinu-se, si o voce singulara, bine articulata angajata intr-un discurs. Sandu se uita spre camerele de luat vederi, dupa care il ia de maneca pe Micky si se duce intr-un colt al salii, in spatele unui exponat. Cei doi isi dau mastile, manusile si hanoracele negre jos, pe care la baga in rucsacul din spate, si raman in niste tricouri. In tot acest timp, Sandu bombane si injura, vorbind exasperat parca de unul singur.
SANDU
Pizda masii...tocmai azi ma?! azi! nu maine sau ieri...azi! <dand din cap, nevenindu-i sa creada> Cum futu-i bronzu' ei de statuie am nimerit si noi tocmai azi?...
Cei doi asteapta ca grupul de vizitatori sa se apropie suficient de mult, apoi se ridica si se alatura subtil multimii, cascan gura atent la ceea ce ghidul povestea de zor.
CUT TO:
GHIDUL
....ajungem acum in fascinanta perioada a Renascentismului. Inca de la descoperirea perspectivei liniare a lui Brunelleschi, si de
de la celebrul David alui Donatello, a carui replica o puteti observa....<bla bla bla...continua discursul in OFF>
MICKY
Ba io nu mai inteleg...parca David era a lu' Michelangelo...acu e alu' Donatello?! ori au lucrat
amandoi la el, ori sunt doi Davizi....
Sandu da din cap, exasperat de replicile lui Micky, fara sa-i raspunda.
CUT TO:
Sandu si Micky, plictisiti de moarte, inainteaza, odata cu multimea pe culoarele parca interminabile ale muzeului.
MICKY
(cu o voce plansa)
Bai nu mai pot, omule,te rog, impusca-ma,....acum!!!
SANDU
(oftand prelung)
...si pe mine cine?
Micky scanceste prelung.
Panoramic cu orasul noaptea.
GHIDUL
(OFF)
Noaptea este de abia la inceput doamnelor si domnilor, si mai avem foarte multa arta de devorat!!! Sa patrundem acum in zona....
Muzica + generic de final.
|