Mi-a schimbat-o în sensurile urmätoare:
- A fost unul dintre cele mai importante filme de continut pe care le-am väzut în adolescentä (perioada 15-18 ani, când devenisem fan Stanley Kramer - gratie si regisorului Gheorghe Turcu, care mi-a fost scurt timp profesor, înlocuindu-l pe Lucian Bratu, care filma "Orasul väzut de sus".) M-a ajutat enorm sä înteleg ce înseamnä un film cu mesaj major si clar exprimat. Astfel, a influentat decisiv formarea mea profesionalä ulterioarä.
- In acelasi sens, mi-a determinat si maturizarea atitudinii de responsabilitate socialä si umanä.
- In plan afectiv, finalul si-a pus o pecete de nesters. Am rämas sub semnul acelor cadre cu sträzile din Melbourne pustii, cu "Waltzing Matilda" pe soundtrack si deodatä, în final, bannerul: "THERE IS STILL TIME, BROTHER!" (Mä trec fiori si-mi dau lacrimile chiar si acum, când scriu.)
In plan istoric, aläturi de "Dr. Strangelove", si alte câteva, a contribuit esential la dezmeticirea buimacilor care aveau butonul rosu la îndemânä. In anii äia, riscul unui G.N.W. era mult mai prezent decât ni se pare acum. Practic, acestor filme le datoräm viata.
(Cred cä a sosit timpul ca Gloria sau Stefan sä dea topicului titlul filmului si sä-l mute la "Clasic".)
|