si barda lezului la fel.
gasii aceasta cronica, ce mi se paru cumva laudativa
(nu-s oltean, dar nu stiu ce ma apuca acu', o fi ceva pe sistem nervos)
http://www.mirceadaneliuc.ro/html/critica4.html
recunosc, n-am reusit sa vad filmul; merita laudat?
pauline, fii atenta!
"N-am citit romanul inspirator, dar pot să afirm, cu un entuziasm abia temperat de acrelile meseriei de critic: Sistemul nervos este cel mai bun film al lui Daneliuc de după '89! În trena şi în vîna Patului conjugal -primul mare film al lui Daneliuc de după Revoluţie -, dar şi - cumva - în continuarea celeilalte apocalipse româneşti care a fost Senatorul melcilor.
Patul... avea scene colosale şi un simţ; - nemăsurat - al grotescului, pe care-l transforma în enormitate definitivă. Senatorul avea forţa derizoriului şi a excesului semnificativ, care deveneau literă de evanghelie convulsivă. Sistemul... este, pare-mi-se, cel mai reuşit din această "trilogie a dezastrului" de-a fi român, căci Daneliuc a găsit în formula monologului interior al Nicăi cimentul care face să se ţină laolaltă şi povestea (emblematică), şi delirurile ei (la fel de revelatoare). Este un puzzle ce poate părea inform sau diform, dar care se leagă exact acolo unde trebuie. Acolo unde doare. Iar filmul acesta ţipă!
Despre Rodica Tapalagă nu se poate vorbi decît în extaz. "Mamaia" olteancă dă filmului nu doar tonul"...
asta era!