film mix 2
pentru ca se potrivesc tematic, am sa incerc sa grupez ce am vazut in ultima vreme
1) --Things are related - -
Amores Perros (Amoruri si caini)
Este o capodopera multiplot, un film de debut , o colaborare(prima) intre Iñárritu si Arriaga , si o buna dovada ca Babel nu ar fi un sequel intamplator. Ideea (de suferinta(ne??)meritata-prezenta si in Babel) e legata de actiunile si destinele unor oameni care se intretes intr-un mod nebanuit, hazarduos(?) si cu implicatii totale.
Unii opineaza ca la mijloc sunt situatii de damnare si epifanie.
Saracul Octavio (Gael Garcia Bernal) indragostit de sotia -Susana (Vanessa Bauche) fratelui sau Ramiro (Marco Perez) isi duce cainele Cofi la lupt de caini pt a strange o mica avere .
Bogatul om de media Daniel (Alvaro Guerrero) isi paraseste sotia si copii pentru faimosul fotomodel Valeria (Goya Toledo) nestiind ce avea ei sa i se intample.
Vagabondul "El Chivo" ( un formidabil Emilio Echevarria)plimba o haita de cati pe strada, traieste ca asasin platit sub umbra trecutului spionandu-si fiica pe care n-a cunoscut-o niciodata, pana in momenul in care are revelatia tristei sale existente.
Fara un Dumnezeu manifest si explicit, filmul este extrem de moral, extrem de pilduitor.
Pe langa asta, dupa cum o arata si titlul - e vorba si despre o dragoste , dependenta a personajelor fata de caini . O caracteristica comuna, menita poate de a arata cat de ambiguu sunt fatetele omului ca stapan al cainelui - de la exploatare, la ingrijire si afectiune. Se pare totusi ca scenele de cruzime, de lupta intre caini au fost trucate, o chestiune menita cumva sa usureze primele senzatii de greata si revolta la vizionare. Un film nominalizat la premii, un film premiat, un film foarte frumos .
Burn after Reading
Nu pot sa-l compar cu No country for old men, pentru ca nu am vazut No country for old men.Nu inca.
Mi-a placut insa in ciuda criticilor. Cred ca fratii Coen au reusit dincolo de a realiza o noua comedie neagra, sa ilustreze cateva chestiuni paradigmatice : situatia spionului pus pe liber - aflat inca in posesia secretului de stat ( traim in globalul razboi asupra terorii, nu?) ; nevasta rece , carierista,materialista si nepasatoare aflata intr-un mariaj comfortabil, de complezenta gata sa divorteze fara umbra de regrete ; seducatorul in serie ,om de paie sub masca amantului onest, intelegator si aratos; internetul- primary source de activitate matrimoniala si amantlac ; prezentul nesatisfacator, credinta revivalista in schimbare si goana dupa operatii estetice ; buna credinta si stupiditatea ce face ca un gest de curajos de prietenie sa insemne o infractiune fatala ; pericolul de a te afla in treaba, crezand ca administrezi cu pricepere chestiuni ce nu iti apartin.
Cireasa de pe tort ar fi binecunoscuta "colaborare" dintre CIA si FBI de tipul "we don`t want those idiots to know anything". Sau mizanscena practica a vinderii unui secret de stat. Cum se poate realiza asa ceva? Te chemam iti aratam niste documente si te lasam sa pleci cu ele? Daca nu vrei sa le cumperi cum sa te mai lasam sa pleci ? Daca ti-l aducem pe CD, te uiti pe el, ni-l dai inapoi si apoi ne mai si platesti ?? Sau te faci ca ploua. Asa o fi procedat si spionul Floricel ?!!!!??
Viata poate avea consecinte impredictibile si nebanuite. O farsa haioasa ce iti da de gandit.
|