Ca tot vorbeam de tari civilizate, alte CNC-uri organizeaza traininguri pt regizori tineri, scenaristi, producatori, DOPishti. Au un fel de scoala a lor intensiva de juniori. Evident se poate face practica la proiectele care sunt in lucru.
Pt dezvoltari CNC-ul da bani cash. Nu e OK, trebuie sa asigure si servicii: un consultant (strain) de scenarii si apoi promovare la piete de coproductii si chiar local.
Cum reactioneaza ai nostri la genul asta de propuneri? Dl Serbanescu care a uitat vechile acuze ale lui Cristi Mungiu cum ca pune la firmele din cooperativa pana si punctul de pe I, rabufneste cu ironie birocratica: "dl. Mungiu, orbit de o sfanta manie, pune in carca institutiei noastre si problema salilor de cinema, si problema distributiei filmelor, si pirateria, si altele, confundand probabil CNC cu Armata Salvarii, Mama ranitilor sau Crucea Rosie!?
Si televiziunile nationale au pepiniere din astea pt ca au nevoie de oameni care sa faca filmele tv (fix din banii pe care nu ii mai dau astfel la CNC), seriale etc. La TVR pe vremuri facea filme TV tudor marascu (adica regisorul de la sorpresa, sorpresa). Zice la un moment dat (neintrebat !) cica "am scris un scenariu pentru care scenaristul tudor marascu se felicita, iar regizorul tudor marascu se ingrozeste". Noroc ca producatorului i se rupe si telespectatorul nu se uita.
N-am auzit sa organizeze Tudor Giurgiu o brigada de juniori cat a fost president la tvr. S-au facut in schimb la urgenta alte jonglerii si oricum nu erau bani. Si la cum marturiseste in scrisoarea de demisie ("Singurul lucru de care sunt "vinovat" este o dorinta poate prea mare de a provoca schimbarea la fata a TVR, pe un termen scurt, cu orice pret") chiar il cred.
Un sistem responsabil nu garanteaza aparitia de capodopere, dar asigura produse audiovizuale profesioniste la care nivelul general minim este cel putin ok, iar cel tehnic chiar bun. Da-ma-n tango ca si capitalisti au falitii lor, doar ca (daca chiar reusesc sa treaca un proiect pe nashpa) o sa transpire pe bune rescriind la cererea consultantului "bagat pe gat' de CNC-ul responsabil si vor decupa cu mare grija stiind ca un delegat al aceleiasi institutii vine la filmari. Plus juniorii scenaristi, DOPisti, regizori de care ziceam mai devreme.
Dupa (aproape) 20 de ani fara ceausescu cati ani ne mai despart de normalitatea asta?
Castigatorul palme d'orului sta sa-i verifice pe contopistii CNC-ului sa nu calculeze stramb niste punctaje pe baza carora se imparte malaiul. Eu speram ca pregateste un film nou. Altul decat Weekend cu mama. Pentru ca scenariul Cristian Mungiu/Stere Gulea cand s-a castigat concursul (prin contestatie) (
http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-561.pdf ), dar patru luni, trei saptamani si doua zile mai tarziu iata ca Stere Gulea/Vera Ion (
http://www.weekendcumama.ro )
In aceeasi comisie, desi nu pare genul caltabos, Radu F. Alexandru da note mincinoase la amicii politici si artistici. Am citit la dl senator pe blog (
http://209.85.129.132/search?q=cache...nt= firefox-a ) ca tine cu poporul mai ales ca "Razgandeanu, Prostanacul si Nastase Patru Case si-au dat mana peste capetele voastre si incearca sa va blatuiasca", dar pentru dl Iclozan Patru Case de productie aplica, paradoxal, alte reguli.
Dl Comeaga a ajuns la capatul rabdarii: de ani de zile se zbate cat 3 producatori, dar restul e tacere in loc sa fie cancannes. Si atunci il ataca pe Mungiu. O sa-i mai treaca naduful doar daca se lasa cu vreun premiu la o tombola organizata altundeva decat in tara tovarasilor.
In brambureala generala Cristi Puiu, altfel foarte bataios cand are proiect in concurs, nu zice nimic. Sigur, are scuza ca e ocupat din foarte multe puncte de vedere.
Cam trebuie sa inchei ca in afara de a spune ce romanism am facut si eu la ultimul concurs chiar nu mai sunt multe de zis.
(Damn I?m offtopic on my own topic. )