Guru
|
Exclusiv – Sergiu Nicolaescu pregateste „Mihai Viteazul” in format blu-ray
Bogdan Tiberiu Iacob (16 Martie 2009)
Sergiu Nicolaescu a declarat pentru Q Magazine ca transferul digital in high-definition al peliculei "Mihai Viteazul" se va baza pe negativul filmului, pe care il detine, „deoarece acesta reprezinta maximum de calitate pe care ne putem baza".
Cineastul spune ca intentioneaza, cu acest prilej, sa reconditioneze profund atat imaginea, cat si sunetul filmului, pentru a deveni dolby surround, dupa ce acesta a mai suferit o schimbare, acum cativa ani, in Germania, pentru a fi transformat din mono in stereo. „Firma mea, Cine TV, va colabora in acest sens cu o companie straina specializata in transfer digital, fie din Germania, fie din Ungaria, urmeaza sa ma decid curand. In mod cert va fi primul film romanesc lansat pe blu-ray, pentru ca sunt putine filme romanesti care au garantia ca isi vor recupera costurile, destul de mari, pe care le presupune o asemenea operatiune. Cred ca lansarea va avea loc peste circa un an, intrucat reconditionarea inghite timp, iar eu am lansat, oricum, recent, multe dintre filmele mele in format DVD, cu ajutorul unui trust de presa, deci vreau sa las un anumit interval de timp intre lansarile in formate diferite, pentru a nu se simti frustrati cumparatorii de DVD-uri".
Azi, „Mihai Viteazul" ar costa o suta de milioane de dolari
Regizorul spune ca are in vedere si alte productii ale sale pentru formatul high-definition, incepand cu cele mai spectaculoase, precum „Nemuritorii", „Dacii" sau seria cu Moldovan. El sustine ca „niciodata, in Romania nu se va mai face un film precum Mihai Viteazul, pentru ca, din estimarile mele, azi ar costa vreo suta de milioane de dolari ca sa il turnezi, ganditi-va ce inseamna sa lucrezi cu sute de actori, 5.000 de figuranti, costume de epoca, armuri, tunuri, castele samd... Or, banii astia nu cred ca se vor mai gasi vreodata. E drept, productia nu m-a costat atatia bani, efectiv, dar erau alte vremuri, in care puteai folosi soldati in termen drept figuranti samd. Poate va veni timpul cand cineastii romani vor avea la indemana efecte speciale pe computer, dar acestea nu vor egala niciodata scenele reale de lupta." Nicolaescu mai spune ca, peste toate cele, filmul a mai avut si „defectul" ca nu i-a placut lui Ceausescu, „pentru ca acesta nu se regasea in personajul principal, asa ca a aplicat metoda lui favorita, atunci cand nu ii placea un film: a ordonat sa se faca un alt Mihai Viteazul, mai pe gustul lui, asa nascandu-se Buzduganul cu trei peceti... Si asta s-a mai intamplat de cateva ori dupa aceea". In prezent, cineastul pregateste o noua superproductie, care se va turna in Republica Moldova si care il va plasa pe Nicolaescu in cercul extrem de restrans al regizorilor care au lucrat dupa varsta de 80 de ani, precum sir Richard Attenborough, Franco Zefirelli, Alain Resnais ori Sidney Lumet.
Last edited by Pashpix : 07 May 2009 at 10:48.
|