View Single Post
Old 15 Mar 2009, 23:11   #402
farabeuf
Senior
 
farabeuf
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 100
Originally Posted by farabeuf:
Ca regizor dinu tanase nu prea exista (http://www.cinemagia.ro/actor.php?actor_id=1350), dar stie bine de tot pe blaturi si reciprocitati, e fix un tata jean cinematografic


Si acuma din textul lui Mungiu:

"Producatorul Casaro Film s-a inscris in concursul de proiecte de lung metraj cu un proiect avind ca regizor pe dl Dl. Dinu Tanase (cel mai recent pe ecranele romanesti cu Damen Tango, scenariul Radu F. Alexandru, regia Dinu Tanase) produs de Dl Alexandru Iclozan (cel mai recent pe ecranele romanesti ca producator executiv pentru Dincolo de America, scenariul Eugen Serbanescu, regia Marius Barna, producator Paradox Film)

Precizez ca nu contravine legii ca producatorul unui film la care Directoul General al C.N.C. a participat in calitate de scenarist sa candideze in concurs pe durata mandatului acestuia.

Scenariul a primit urmatoarele note : Dan Nutu 5.4, Radu F Alexandru 9, Cristian Mungiu 4, Alexa Visarion 9 si Doru Mitran 9.
Dupa calcularea initiala a punctajului proiectului, prezentata de catre C.N.C. membrilor
comisiei de selectie in momentul desecretizarii proiectelor, scenariul figura pe pozitia a 6a acumulind 57,01 puncte.

Dupa calculelepe care le-am efectuat eu, interpretind datele din dosar asa cum am considerat ca este corect, proiectul acumula circa 46, 5 puncte.

Am prezentat in fata colegilor din comisia de selectie si a Dlui Eugen Serbanescu observatiile mele.

In concursul C.N.C, regizorul filmului primeste un punctaj pentru « unul din ultimele doua filme realizate » - conform Anexei 11 b din regulament. Aplicantul Casaro Film a completat insa fisa regizorului cu un film anterior ultimelor doua realizate de acesta, film care determina obtinerea unui punctaj mai mare.

Observatia mea a provocat o lunga polemica despre natura filmelor care trebuie luate in
considerare, in final insa directorul C.N.C decizind dupa consultarea departamentului juridic ca regulamentul in acest punct este clar si ca fisa regizorului in acest caz nu este completata corect.

Totodata, in concursul C.N.C, producatorul primeste puncte la capitolul succes comercial pentru « numarul de televiziuni nationale sau internationale care au achizitionat filmul » fiind vorba aici despre un film anterior al producatorului.


Regulamentul nu precizeaza despre ce fel de film e vorba (fictiune, documentar, animatie, scurt metraj, lung metraj, facut cu sprijinul CNC sau fara, film de televiziune etc) Dl. Eugen Serbanescu a decis ca, in conformitate cu logica insitutiei care acorda credite pentru filme cinematografice, trebuie avute in vedere doar filme cinematografice, adica filme destinate si care au fost exlpoatate pe marile ecrane, nu filme de televiziune.
Am facut observatia ca, in acest caz, filmul inscris de aplicantul Casaro Film : Maramures, traditie si credinta, (co-productie cu Paradox Film, director Marius Barna) descris in documentele aplicantului drept un film de 6 episoade a cite 15 minute nu ar trebui luat in calcul, fiind vorba de un film de televiziune si nu de cinema.

Desi trei dintre cei cinci membri ai juriului s-au pronuntat in scris in acest sens, in final in
cazul proiectului Casaro s-au aditionat punctele aduse de proiectul Maramures, traditie si credinta la nota finala a proiectului ca si cum ar fi fost vorba de un film cinematografic.

Totodata, in concursul CNC, producatorul primeste puncte daca are asigurata o parte din finantarea proiectului la inscrierea in concurs. Unii aplicanti au adus contracte pentru a dovedi ca au asigurata finantare. Altii, precum Casaro film au produs o hirtie pe proprie raspundere ca asigura diferenta prin servicii proprii.
In documentul prin care atesta ca are asigurata finantare la momentul inscrierii in concurs (pe care il atasez ca anexa) se observa in plus ca lista de servicii a aplicantului Casaro Film nu indica valoarea fiecarui serviciu pe care il asigura, pretinzind insa ca serviciile listate sint cifrate in total la suma de 1 216 149 ron, estimare care contrazice flagrant bunul simt.

Trei din cei cinci membri ai juriului au socotit ca o declaratie pe proprie raspundere nu este suficienta pentru a proba asigurarea finantarii proprii.
C.N.C. a decis insa sa ia in calcul punctajul generat de asemenea declaratii.
Am adus la cunostinta membrilor comisiei de selectie diferite date contradictorii din bugetul prezentat de Casaro Film : desi aplicantul declara ca filmarea va dura 80 de zile, actorii principali aveau prevazute cite 25, respectiv 20 de zile de filmare, masina de aparate era prevazuta pentru 40 de zile iar un cinemobil pentru 100 de zile. Dl. Eugen Serbanescu a subliniat inca o data ca observatiile despre buget nu sint de competenta comisiei de selectie ci a expertilor special desemnati de catre C.N.C."

(am incheiat citatul)

Lucrurile astea se stiau de mult timp, dar era nevoie sa fie descrise EXACT din interior de catre o persoana de talia lui Mungiu.

Infectiile de mai sus si-au unit fortele pentru ca un regizor submediocru sa castige cu un scenariu slab (scris probabil chiar de radu f) cu un producator teparo-clientelar la o casa de productie dubioasa. TOTI acesti insi vor sa faca filmul doar ca sa scoata bani (onorarii legale + furat din buget), nu ii intereseaza valoarea rezultatului si nici sa sa restituie banii la CNC.

Cum se vede gasca e foarte bine organizeaza si functioneaza de mai multa vreme, probabil la urmatorul concurs dl tanase trece in comisie, dl radu f concureaza si apare o alta firma de productie, de fapt acelasi paradox (sic!) film.

Cum a ajuns radu f in comisie? La propunerea uniunii realizatorilor ºi creatorilor de film din românia ( www.uarf.ro)

“Membrii fondatori ai Uniunii sunt: Andrei Blaier, Lucian Bratu, Ioan Carmazan, Mihai Constantinescu, Adrian Enescu, Jean Georgescu, Manole Marcus, Serban Marinescu, Tudor Marascu, Iulian Mihu, Anghel Mora, Sergiu Nicolaescu, Horia Patrascu, DAN PITA, Dumitru Radu Popescu, Savel Stiopul, DINU TANASE, Constantin Vaeni, Alexa Visarion , Mircea Veroiu si Dan Macri” (am dat CAPS la castigatorii de la editia asta si underline la un membru al comisiei actuale, fost castigator la etapa trecuta)

Unde au sediul? “Uniunea a obtinut prin licitatie publica spatiul din str. Dem. I. Dobrescu nr. 4 - 6, et. 3, sector 1, unde isi desfasoara activitatea in prezent.” Da, in acelasi sediu cu CNC-ul
__________________
http://video.yahoo.com/video/play?vi...3764& cache=1
farabeuf is offline   Reply With Quote sendpm.gif