pai tocmai ce am explicat ce a cauzat imprumutul: daca vezi pe altul ca e nesimtit tupeist si tepar si-i merge bine, faci si tu ca el - cand nu te duce mintea prea mult. Ba ii imprumuti si "cultura" - in cazul de fata maneaua, scuipatul pe jos, vorbitul tare, injuraturile si spalatul rufelor in public.
poate cand esti in strainatate si nu mai ai de a face cu asa ceva, devii mai indulgent si privesti lucrurile de pe pozitii "principiale". Noi si toata europa ne punem problema sa-i integram, sa-i educam, sa-i cizelam, cand ei nu vor sa fie integrati, educati, cizelati, pentru ca le e bine asa. Mai degraba ne vor integra ei pe noi. O tara numai de tigani nu ar putea exista: n-ar mai avea de la cine sa fure, pe cine sa mai tepuiasca.
mai sunt niste probleme de dezbatut: odata ce puscariile sunt pline de tigani, tiganii de afara nu se tem de puscarie. Vor fi acolo intre ai lor, mai invata o smecherie noua, se mai instruiesc putin, ba chiar se mai si distreaza. Stiu cateva exemple de personaje care intra in puscarie cu mai putina neliniste decat intri tu in supermarket. Pe cand romanii vor fi tot mai ingroziti sa intre in puscarii, ca ajung acolo pe mana lor.
altceva: sa eviti sa recunosti realitatea asa cum e doar de teama ca vei fi calificat drept rasist, xenofob sau mai stiu eu ce e o prostie. Nu pune nimeni problema de rase aici. Si evident ca nu sunt de acord cu "sa facem sapun din toti tiganii" Evident ca n-as fi de acord cu nici o masura care sa se bazeze pe apartenenta la o etnie sau alta, la o rasa sau alta. Dar dupa toate relele pe care le-am enumerat mai sus si multe altele, macar atata pedeapsa sa le pot aplica si eu: sa ii numesc tigani, nu romi, cum le-ar placea lor.
Daca invatatoarea iti zice ca ai un copil obraznic, care nu invata si se caca in fata cancelariei, n-o sa-i raspunzi: si acum eu ce sa fac cu el, sa-l fac sapun? Nu, evident. Dar pentru ca alternativa asta e absurda, nu inseamna ca trebuie sa ignori, sa treci peste sau sa stergi cu buretele faptul ca ai un copil obraznic, care nu invata si se caca in fata cancelariei.
Si ca nu trebuie sa iei masuri.
|