View Single Post
Old 05 Mar 2009, 14:45   #3
Pashpix
Guru

Pashpix

INTERVIU - Nu am acceptat, deocamdatã, nicio propunere de proiect din strãinãtate (Cristian Mungiu)

Regizorul Cristian Mungiu, al doilea român, dupã Ion Popescu Gopo, care a câºtigat prestigiosul Palme d'Or al festivalului de la Cannes, mãrturiseºte, într-un interviu acordat NewsIn, cã primeºte constant propuneri din strãinãtate, însã nu a acceptat, deocamdatã, niciuna dintre ele.

Reporter: La ce proiecte lucraþi in prezent?

Cristian Mungiu: În clipa de faþã, finalizãm proiectul "Amintiri din Epoca de Aur", în care sunt implicat ca scenarist, producator ºi co-regizor. Copia standard va fi pesemne gata pânã la sfârºitul acestei luni. Este vorba despre un film de lung metraj colectiv, alcãtuit din episoade de 20-30 de minute, în care, pe lângã mine, sunt implicaþi ca realizatori Hanno Hofer, Rãzvan Mãrculescu, Constantin Popescu ºi Ioana Uricaru. Vorbim aici de o comedie, de un film de public, ºi nu de festival, film care ecranizeazã cele mai cunoscute legende urbane ale epocii "de aur".

Totodatã, am început lucrul la scenariul pentru urmãtorul meu proiect de autor dupã "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile".

Reporter: Cum le veþi materializa, în contextul economic delicat al acestui an?

Cristian Mungiu: Pentru "Amintiri" am reuºit sã obþinem finanþãrile necesare ca sã terminãm proiectul. Legat de urmãtorul meu proiect de autor, e încã un pic devreme sã discutãm. Cel mai probabil, însã, nu va mai fi posibil sã-l finanþãm doar cu fonduri din România ºi va trebui sã ataºãm unul sau mai multi coproducãtori externi. Deocamdatã, amintirea Palme d'Or-ului e încã vie ºi sunt foarte mulþi producãtori importanþi care îºi doresc sã ne fie parteneri, iar asta chiar înainte sã fi citit scenariul. Totodatã, am multe propuneri de a lucra în afara României. Primesc constant propuneri ºi scenarii din Statele Unite ºi Anglia, dar nu am acceptat, deocamdatã, vreo ofertã.

Reporter: Veþi înscrie vreun proiect la festivalurile din acest an?

Cristian Mungiu: Wild Bunch (o importantã companie de distribuþie - n.r.) este agentul de vânzãri al filmului "Amintiri din Epoca de Aur", iar politica lor este ca participarea peliculei în festivalurile dintr-o anumitã þarã sã fie decisã de distribuitorul care a achiziþionat drepturile pentru acea þarã. Deci nu înscriem noi, ca producãtori, filmul în festivaluri. Noi vom pãstra doar drepturile pentru România, unde filmul va avea premiera naþionalã la Cluj, în cadrul TIFF.

Reporter: Iar în cinematografe, când va putea fi vãzut "Amintiri din Epoca de Aur"?

Cristian Mungiu: Cel mai probabil, filmul va rula începând din septembrie. E posibil, însã, ca o difuzare în regim de avanpremierã sã aibã loc deja începând cu luna iunie. Filmul este foarte lung ºi studiem posibilitatea de a-l difuza sub forma a douã filme: "Amintiri din Epoca de Aur 1" ºi "Amintiri din Epoca de Aur 2". Nu am hotãrât încã dacã aceste filme ar trebui sã ruleze concomitent sau consecutiv. Studiem, de asemenea, interesul local în oraºele fãrã cinematografe, pentru a vedea în ce mãsurã se justificã organizarea unei noi caravane, cum a fost cazul cu “4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile”.

Reporter: Apropo de faptul cã amintirea Palme d'Or-ului e încã vie, veþi participa ºi anul acesta la Cannes?

Cristian Mungiu: În situaþia în care "Amintiri din Epoca de Aur" va fi prezentat la Cannes, voi însoþi filmul, desigur. E însã greu sã fii selecþionat cu un film colectiv în marile festivaluri - în cel mai bun caz ele putând fi prezentate în afara competiþiei, în secþiuni paralele. Ar fi ºi asa grozav, þinând cont cã niciunul dintre cei patru co-realizatori ai mei în acest proiect nu a debutat încã în lungmetraj.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif