Originally Posted by klein:
sper ca esti ironic. in orice caz mesajul tau e hilar. Asta cu "nationalismul nostru a avut întotdeauna caracter pozitiv, afirmativ, legitim, nu agresiv, destructiv si denigrator la adresa altora" parca-i scoasa din Ceausescu. :lol:
|
Sunt cât se poate de serios - dar, desigur, pentru cineva de altä opinie, mesajul ar putea pärea hilar.
in cazul in care esti serios, permite-mi sa ma indoiesc de relativitatea xenofobiei si rasismului la noi.
|
Sigur cä-ti permit - dar, datoritä prieteniei ce ne leagä, mä consider dator sä-ti împärtäsesc opinia mea contrarä.
Iti reamintesc ca avem si noi responsabilii nostri in holocaust si desi vremea aceea pare indepartata, eu cred ca ramasite sunt.
|
Aici lucrurile se complicä, si discutia s-ar abate mult de la subiect. In primul rând, eu sunt revizionist, deci resping conceptul de "holocaust" pentru ceea ce a fost, mai corect spus, genocidul nazist. Apoi, si pe acesta îl situez într-o perspectivä istoricä pe care o consider mai apropiatä de adevär. In continuare, subliniez cä participarea României la persecutiile anti-evreiesti a fost împotriva naturii noastre, impusä de niste conditii ingrate care ne obligau la alegerea "celui mai mic räu" - chiar în raport cu evreii! Concret: persecutii, arestäri, deportäri, ucideri si alte abuzuri limitate, de ochii lumii, comise de coniventä chiar cu rabinii si liderii comunitätii, ca sä-i linistim pe germani si sä mentinem bunele relatii cu ei (inclusiv în interesul evreilor; pe dedesubt, îi protejam, le ofeream identitäti false, le facilitam emigrarea în viitorul Israel, etc.). In caz contrar, dacä nu le câstigam încrederea, nemtii se puneau
ei pe fäcut treaba - si atunci sä te tii, tragedie nationalä!
Evident, în semn de recunostintä, acum adevärul e întors cucurunsus (comme d'habitude), si suntem fäcuti "complici la holocaust". Dä-mi voie sä le räspund cu un sincer si cälduros shalom siktir!
prietenia noastra fata de straini e si ea relativa, pentru ca depinde de originea strainilor. daca esti occidental esti mai iubit decat daca esti bulgar, iar daca romanul e de la tara intensitatea sentimentelor lui fata de straini e mai mare. O sa se atenueze si iubirea asta nestavilita treptat traptat cand o sa ne obisnuim si noi cu ei si nu o sa ii mai vedem ca pe niste fiinte superioare.
|
Perfect adevärat. Pentru ORICINE! Orice popor normal, orice natiune echilibratä, are sentimente împärtite, ierarhizate,
relativizate fatä de diversii sträini! Din aceeasi categorie normalä facem parte si noi, dar spre capätul mai luminos al spectrului - în opozitie cu altii, care tind spre cel mai întunecos.
Sper sa fie cum zici tu, teribilism zgomotos si acesti indivizi, care nu sunt numai analfabeti, asta e problema, sa nu fie luati prea tare in seama.
|
Sunt gata sä garantez, în cunostintä de cauzä - dar cel mai bine e sä asteptäm putin. Timpul va confirma, destul de curând.
Poate ca distanta de tara imi da impresia ca discursul asta rasist e majoritar si capata prea mare importanta. si poate ca de fapt in romania lumea e preocupata de alte probleme: criza financiara, somaj, de-astea. hai, spune-mi ca asa e.
|
DA, ASA E!

N-ai väzut cä haita lui Vadim a zburat din parlament si gasca lui Becali nici nu s-a apropiat? Astea-s relicve ale trecutului, pa si pu la cine n-are! N-au fost ei primii care sä facä täräboi rasist si sovin, dar sigur sunt printre ultimii!