Guru
Join Date: Apr 2007
Posts: 559
|
Mungiu face praf concursul CNC
Florentina Ciuverca, joi, 05 Martie 2009
Regizorul premiat cu Palme d’Or va trimite Ministerului Culturii un raport cu toate neregulile constatate la concursul recent încheiat, din juriul cãruia a fãcut parte.
„Un alt concurs cu prezentul regulament nu mai poate avea loc”, a declarat Cristian Mungiu ieri, la conferinþa de presã în care au fost fãcute publice rezultatele concursului de proiecte al Centrului Naþional al Cinematografiei (CNC). Nemulþumit de lista finalã a filmelor care primesc finanþare, stabilitã de Consiliul de Administraþie al CNC, cineastul a refuzat sã o semneze, asumându-ºi doar ierarhia datã de notele pentru scenarii. Mungiu a fãcut parte din juriul pentru ficþiune, alãturi de Doru Mitran, Radu F. Alexandru ºi Alexa Visarion. Partea de documentar ºi animaþie a fost jurizatã de Alexandru Solomon, Viorica Bucur ºi Constantin Pãun.
Radu Muntean, cea mai mare finanþare
În capul listei de 8 lungmetraje (finanþate în total cu 7,9 milioane de lei) s-a plasat Radu Muntean, cu filmul „Marþi, dupã Crãciun”, care va primi 1,36 milioane de lei, urmat de Dan Piþa cu „Chira Chiralina”, o adaptare dupã celebra carte a lui Panait Istrati (1,29 milioane). Horaþiu Mãlãele a câºtigat cu „Funeralii fericite”, Nicolae Mãrgineanu cu proiectul „Tatãl”, iar Igor Cobileanski va regiza pelicula „La limita de jos a cerului” (un scenariu co-semnat de Corneliu Porumboiu). Lista include ºi un nume aproape nelipsit dintre câºtigãtori la orice sesiune, deºi filmele sale au fost desfiinþate permanent de public ºi criticã: Adrian Popovici, cu „Se cautã o mamã”. Producãtorul este acelaºi Artis Film, al controversatei Cornelia Paloº, fost consilier la Ministerul Culturii ºi Cultelor. „Am fost puþin mai curios decât alþii ºi am studiat procesul din interior cu mai multã aplecare. De aceea, o sã-mi asum o apreciere publicã pentru toate proiectele declarate câºtigãtoare, aºa cum cred eu cã se vor transforma în filme. Voi depune la Ministerul Culturii un raport detaliat cu toate constatãrile mele ºi cu aceste aprecieri”, a precizat Cristian Mungiu.
Date false, interpretãri greºite
Acesta acuzã conducerea CNC cã refuzã sã facã publice criteriile dupã care se iau anumite decizii ºi cã rezultatele finale sunt modificate în funcþie de interesele unora. Punctajele acordate pentru calitatea regizorului ºi cea a producãtorului (care conteazã în ierarhie), spune Mungiu, sunt calculate arbitrar. „Verificând punctajele aplicanþilor, eu am ajuns la cu totul alte rezultate decât cele socotite iniþial în cadrul CNC. Comparând rezultatele, am constatat cã, fie anumite capitole ale fiºei de punctaj erau interpretate greºit, fie multe date din dosarele candidaþilor nu erau adevãrate”, a detaliat cineastul. El a dezvãluit totodatã cã, dupã desecretizarea scenariilor, „s-au adus date suplimentare la dosarele candidaþilor, invocându-se faptul cã acestea au fost rãtãcite prin birouri ºi au fost gãsite ulterior” ºi cã juriul nu este consultat de Consiliul de Administraþie atunci când acesta din urmã stabileºte finanþãrile, deºi regulamentul o cere.
Pentru cã unele scenarii au fost notate cu 2 sau 3 de unii dintre membrii juriului, iar de ceilalþi cu 8 - 9, Mungiu le-a cerut colegilor sãi o apreciere publicã asupra proiectelor, lucru care nu s-a întâmplat. Observaþiile sale au fost depuse oficial ºi la CNC, care nu le va da însã publicitãþii: „Nu am considerat necesar sã facem public documentul lui Cristian Mungiu, pentru cã noi nu suntem de acord cu el!”, a exclamat Eugen ªerbãnescu, directorul CNC, care a recunoscut cã multe dintre observaþii sunt „pertinente”.
„Vã las pe voi sã trageþi concluzia”
Un alt motiv de disputã a fost eliminarea de pe lista filmelor finanþate a unui proiect de Radu Jude, „Toatã lumea din familia noastrã”, calificat iniþial pe locul al doilea. Motivul Consiliului de Administraþie a fost faptul cã producãtorul era Ada Solomon, soþia lui Alexandru Solomon, care se afla în juriul pentru documentare. „Sesizarea asupra unui posibil conflict de interese am fãcut-o chiar eu, la prima mea întâlnire cu domnul ªerbãnescu, însã CNC-ul nu s-a sesizat nici la înscriere, nici când s-au deschis plicurile, ci abia în ultima clipã, când s-a vãzut cã proiectul era pe locul doi. Pânã atunci n-a deranjat cu nimic. Vã las pe voi sã trageþi concluzia”, a explicat Alexandru Solomon, adãugând cã retragerea acestui film a fãcut posibil includerea altora. În sprijinul sãu a intervenit Mungiu, care este de pãrere cã, „atâta timp cât nu s-a materializat acest posibil conflict de interese, Alexandru Solomon fiind în celãlalt juriu, pentru documentare, proiectul nu trebuia retras”. Ada Solomon, de la Hi Film Production, a anunþat cã va face contestaþie.
|