View Single Post
Old 24 Feb 2009, 12:09   #29
Martalogu
Junior

Martalogu

CAPOTE

In momentul in care ma asezam ieri sa vad filmul imi rezona foarte vag subiectul In cold blood, m-a motivat si faptul ca ar fi vorba despre viata si opera lui Truman Capote, un mare scriitor american . Citisem 2 povestiri de ale sale, care mi-au placut.

Am urmarit cu atentie primele 53, si cand mai erau 57 de minute am simtit in gat, in piept si in minte o senzatie ireproductibila de repulsie si oroare. Repulsie pt motivul subconstient de afirmare existentiala a ucigasilor in serie si anume anularea altei fiinte umane. Totul dintr-o disperata nevoie de recunoastere publica si de atentie din partea altor oameni. Oroare pentru faptul ca jurnalistic criminalul si crima ajunge la cunostinta publicului in acest fel dandu-i justificare ,legitimizandu-l .*

Strainul lui Camus , Raskolnikov al lui Dostoievski sunt modele pentru un retorica intelectuala, acceptabila la nivel conversational, artistic dar nerecomandabile de a fi imitate in practica. In schimb cazurile consemnate de criminali in serie gen David Berkowitz samd sustin ce am am spus mai sus.

Este un film cu si despre manipulare. Se intampla ceea ce vedem mereu ( (auto)programare neuro-lingvistica indusa de presa, de media, de literatura ). Stilul de non-fictiune dorit de
Truman Capote a reusit sa imbine atat reportajul cat si literatura intr-un mod in care probabil devine posibila orice inoculare, si mai ales o nesfarsita compasiune, cel putin asta o demonstreaza filmul .**

In urma anchetelor lui Capote , criminalilor Perry Smith si Hickock le-a fost amanata executia in mod repetat pana ce speta de nebunie temporara le-a fost respinsa de Curtea Suprema.
Compasiunea publica pentru criminali, pt vietile lor triste, pt cauzele care i-au determinat sa ajunga sociopati, pare mereu sa functioneze. Publicandu-si romanul dupa executia celor doi indivizi, Truman Capote are un merit, destul de cinic, si anume ca nu a determinat opinia publica spre o astfel de compasiune, daca nu si spre o schimbare a executiei, sau chiar a actiunii in justitie.

Pe de alta parte este inselarea lui Perry Smith, sursa, martorul si autorul crimelor, fata de care Truman dezvolta o stransa relatie personala***, cu care se aseamana in multe privinte****, pana la o probabila dragoste; care impreuna cu chinul facerii acestui roman-capodopera sa insemne secarea lui Capote de resurse si angajarea pe panta descendenta a existentei sale ca om, alcoolism si moarte destul de prematura.

Subiectul pare a fi destul de simplu: doi scriitori din elita new-yorkeza pleaca in Holcomb Kansas , o zona rurala slab populata unde are loc o crima oribila si atipica, uciderea brutala a celor 4 membri ai familiei Clutter in propria lor casa. Dupa 6 ani de asteptare are in care unul din ei- Truman Capote ( Philip Seymour Hoffman) stagneaza , si cealalta -Harper Lee (Catherine Keener) publica un alt roman emblema
How to kill a Mockingbird are loc in sfarsit executia mult asteptata si eliberatoare pt primul, a celor 2 criminali : Hickock si Perry Smith ( jucat de un foarte convingator Clifton Collins Jr. )

Este fara indoiala un film bun ( in ciuda dezgustului si dezaprobarii in primul rand ideologice pe care am simtit-o ) . A quiet and thoutghfull movie , pentru a folosi o expresie consacrata. Are la baza biografia lui Truman Capote scrisa de Gerald Clarke, adaptata cu un scenariu al lui Dan Futterman .
Inca nu am vazut Infamous, asa ca nu stiu cine-i mai bun : Toby Jones sau Philip Seymour Hoffman .

------------------------

* Here's what I wanted to read to you:
"If Called Upon to Make a Speech:" --
this is exactly what I was talking
about -- a speech just in case he's
ever recognized for an achievement:
"If Called Upon to Make a Speech: I
can't remember what I was going to
say for the life of me. I don't think
ever before have so many people been
so directly responsible for my being
so very, very glad. It's a wonderful