Originally Posted by mirodoni:
Ba da, asta e esenþial, cã s-a sugerat pregãtirea unui nou “pescuit”. În felul acesta þi-ai completat filmul, dincolo de intenþiile autorului. ªi n-am zis c-ai zis cã asta nu s-a zis.
Dacã aceasta era intenþia autorului, putea sã sugereze cât de cât, sau chiar mai mult. Arãta un nou accident, ºi atunci chiar ne puneam problema dacã e o simulare, fãrã sã ºtim precis, deci fãrã pierderi pentru film prin explicitare.
Îmi propui sã vãd filmul dincolo de primul nivel. Acelaºi lucru îþi ziceam ºi eu referitor la “Nunta mutã”, doar cã ziceam convenþie cinematograficã, nu epitafie.
Am remarcat replica “Poate n-a fost un accident”, dar în niciun caz nu m-am gândit la o simulare, ci la o tentativã de sinucidere.
De la prostituatã la spiriduº e un drum cam lung. Aºa putea sã fie ºi “mama-mare”, vezi topicul “Neînvinsã-i dragostea”, pg.7, spre sfârºit.
http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...1657&start=150
|
iti raspund conform cursului frazelor de mai sus.
1. da, e important ca s-a sugerat un nou pescuit, dar deja pana atunci eu intelesesem toata miscarea: faptul ca ana-violeta e mai mult decat o prostituata, faptul ca moare si invie, stie tot despre ei, ii cunoaste, ii indeamna spre anumite lucruri, povestea cu banii dati vanatorului si returnati prin ionut via ana, balonul in forma de inima de la sfarsit, simularea inecului, felul in care reuseste sa le rezolve problemele (confesiunea catre pisi si sexul in masina, dupa atata pauza) etc toate astea deja creasera cheia fantastica in care trebuie citit filmul. Nu doar finalul.
2. Inca un accident insemna mura-n gura, autorul a contat pe intelegerea de pana atunci si pe intuitia spectatorului, si cred ca a dat semne suficiente.
3. Nunta Muta nu are nici un al doilea nivel. Daca-l stii, spune-l clar, asa cum l-am prezentat eu la filmul asta. (si e epifanie nu epitafie - epifanie: un spirit se intrupeaza, se arata oamenilor )
4. daca ar fi fost tentativa de sinucidere incerca in alta parte, cum ai spus si tu, pe autostrada. Pe terenul ala accidentat, pe drum laturalnic de tara, in care masina mergea cu 20 la ora, era mai greu sa se arunce in fata masinii cu succes. Si asta e inca un argument ca accidentul a fost simulat - tocmai fiindca e putin plauzibil sa se intample in asemenea conditii.
5. de la prostituata la spiridus e un drum cam lung, dar mie mi se pare ca a fost facut. Filmul respira o atmosfera fantastica dar probabil ca publicul roman, obisnuit cu hiper-realismele la moda, nu mai e in stare sa citeasca si la nivelul asta. Putea sa fie si mama mare, daca era bine argumentata, dar intrucat constructia duce spre spiridusul nazuros, capricios si pus pe sotii, asta a iesit. Si nimic altceva.
Topicul ala il urmaresc dar n-as vrea sa le amestecam aici.
Mai incolo o sa scriu si ce ii reprosez filmului, dar deocamdata am numai de bine de zis si prefer ca mai intai sa ma conving ca am inteles bine filmul, si ca si altii l-au inteles in cheia de care vorbesc. Pt ca nu am "inside informations" ca sa stiu ce a fost in capul autorului de fapt.