Originally Posted by europe_east:
Originally Posted by norina:
am vazut ieri un interviu cu regizorul Ari Folman
au fost multe imagini din animatia asta, dar inca ma gandesc daca sa-l vad sau nu
asta nu pentru ca n-ar merita, dar m-am saturat de razboaie, atrocitati...
|
Waltz with Bashir mie mi s-a parut foarte fresh si original - asemanator cu Persepolis in multe privinte, insa mai dramatic. Fiecare moment din film e sublim - imaginea, muzica, dinamismul - dar e adevarat ca per total e mai mult o insiruire de momente decat un film. Insa subiectul - invazia israeliana in Liban - e intr-adevar cutremurator, si filmul nu incearca sa ascunda asta. Dar de cele mai mlte ori toata tragedia e oarecum indirecta, nu vezi atrocitatile, le SIMTI (e si muzica lui Max Richter si asocierea cu imaginile dezolante- very non-standard). Spoiler: aducerea in realitate in final era necesara, si are un efect incredibil de puternic sa vezi ca de fapt realitatea se potriveste perfect cosmarului. Eu am inlemnit in scaun - mi-a luat ceva pana sa ma dezmeticesc. Dar totusi, filmul nu e 'despre razboaie, atrocitati'. Mie mi s-a parut in primul rand un film foarte original, creativ, a good work of art.
|
ne-am nimerit, l-am vazut si eu acum 2 zile.
tin sa fac niste precizari la ce ai spus tu europe_east: nu are loc nici o aducere in realitate la final, dimpotriva, este vorba de intoarcerea in trecut; filmul este de factura psihanalitica si principala lui poveste este REMEMORAREA unui eveniment tragic marcant. Este de fapt o reconstituire; personajul principal incearca sa afle ce a facut el in noaptea masacrului.
Spun de factura psihanalitica pt ca ceea ce i se intampla personajului principal este o refulare atat de puternica incat a cauzat pierderea acelui eveniment (masacrul) din memoria lui constienta. Oroarea a ajuns in inconstient iar toate drumurile si eforturile pe care le depune eroul sunt inspre sondarea acestui teritoriu intunecat.
Finalul e intr-adevar socant: de fapt, el era chiar autorul masacrului.
Nu cred ca poate fi comparat cu Persepolis decat pt faptul ca abordeaza teme istorice, ale evenimentelor din Orientul Mijlociu. Insa m-am gandit si eu ca Persepolis a deschis un nou drum in animatie si chiar ma asteptam sa vad ceva asemanator. In rest, Waltz with Bashir este efectiv sumbru, trist, tragic.