View Single Post
Old 10 Feb 2009, 20:14   #1071
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Originally Posted by europe_east:
Originally Posted by norina:
am vazut ieri un interviu cu regizorul Ari Folman
au fost multe imagini din animatia asta, dar inca ma gandesc daca sa-l vad sau nu
asta nu pentru ca n-ar merita, dar m-am saturat de razboaie, atrocitati...

Waltz with Bashir mie mi s-a parut foarte fresh si original - asemanator cu Persepolis in multe privinte, insa mai dramatic. Fiecare moment din film e sublim - imaginea, muzica, dinamismul - dar e adevarat ca per total e mai mult o insiruire de momente decat un film. Insa subiectul - invazia israeliana in Liban - e intr-adevar cutremurator, si filmul nu incearca sa ascunda asta. Dar de cele mai mlte ori toata tragedia e oarecum indirecta, nu vezi atrocitatile, le SIMTI (e si muzica lui Max Richter si asocierea cu imaginile dezolante- very non-standard). Spoiler: aducerea in realitate in final era necesara, si are un efect incredibil de puternic sa vezi ca de fapt realitatea se potriveste perfect cosmarului. Eu am inlemnit in scaun - mi-a luat ceva pana sa ma dezmeticesc. Dar totusi, filmul nu e 'despre razboaie, atrocitati'. Mie mi s-a parut in primul rand un film foarte original, creativ, a good work of art.

ne-am nimerit, l-am vazut si eu acum 2 zile.
tin sa fac niste precizari la ce ai spus tu europe_east: nu are loc nici o aducere in realitate la final, dimpotriva, este vorba de intoarcerea in trecut; filmul este de factura psihanalitica si principala lui poveste este REMEMORAREA unui eveniment tragic marcant. Este de fapt o reconstituire; personajul principal incearca sa afle ce a facut el in noaptea masacrului.
Spun de factura psihanalitica pt ca ceea ce i se intampla personajului principal este o refulare atat de puternica incat a cauzat pierderea acelui eveniment (masacrul) din memoria lui constienta. Oroarea a ajuns in inconstient iar toate drumurile si eforturile pe care le depune eroul sunt inspre sondarea acestui teritoriu intunecat.

Finalul e intr-adevar socant: de fapt, el era chiar autorul masacrului.

Nu cred ca poate fi comparat cu Persepolis decat pt faptul ca abordeaza teme istorice, ale evenimentelor din Orientul Mijlociu. Insa m-am gandit si eu ca Persepolis a deschis un nou drum in animatie si chiar ma asteptam sa vad ceva asemanator. In rest, Waltz with Bashir este efectiv sumbru, trist, tragic.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif