View Single Post
Old 07 Feb 2009, 18:06   #306
Pashpix
Guru

Pashpix

Agenþia CAP îi cere lui Nae Caranfil sã-ºi cearã scuze în mod public pentru acuzaþia de furt

Agenþia de publicitate CAP i-a transmis, joi, lui Nae Caranfil o notificare prin care îi cere sã îºi cearã public scuze pentru acuzaþia de "furt", dupã ce regizorul a afirmat cã "Delaco ªcoala", spotul publicitar la caºcavalul Delaco, plagiazã una dintre scenele filmului "Filantropica".
Potrivit reprezentanþilor CAP, "notificarea, transmisã prin intermediul unei societãþi de avocaturã, exprimã dezacordul faþã de acuzaþia de <<furt>> a drepturilor pe care le deþine ca regizor al filmului <<Filantropica>>, acuzaþie adusã autorilor spotului <<Delaco ªcoala>>. Prin aceeaºi notificare, agenþia de publicitate CAP a cerut regizorului Nae Caranfil sã retracteze de urgenþã declaraþia de presã din data de 30 ianuarie, privind acuzaþia de <<furt>>, ºi sã îºi prezinte scuzele în mod public, pentru a înlãtura prejudiciile cauzate în mod injust prin declaraþia fãcutã."

Reprezentanþii agenþiei de publicitate CAP au declarat, pentru NewsIn, cã aceasta este singura cale de soluþionare amiabilã a situaþiei litigioase generate de declaraþiile defãimãtoare din data de 30 ianuarie ale lui Nae Caranfil. "În cazul în care acesta nu va da curs notificãrii agenþiei, aceasta îºi rezervã dreptul de a-l acþiona în instanþã", adaugã reprezentanþii CAP.

Contactat telefonic de NewsIn, ca urmare a reacþiei formulate de agenþia de publicitate CAP, regizorul a declarat: "Dacã vroiam sã fac o acuzaþie de plagiat, mã duceam în instanþã. Nu am folosit cuvântul <<plagiat>>. Am formulat un comentariu amar, cinic. Un comentariu nu e o acuzaþie. La ziar nu acuz, la ziar comentez. Pe de altã parte, se vede cu ochiul liber cã este vorba de un spot inspirat. Cine vrea sã vadã, vede."

Pe data de 30 ianuarie, Nae Caranfil a comentat spotul, pentru NewsIn, astfel: "Probabil cã ºuþii din metrou s-au fãcut fraþi de cruce cu copywriterii în costum ºi cravatã de la agenþiile de publicitate. Se furã portofele, se furã mitraliere, de ce sã nu se fure ºi scene din <<Filantropica>>. Plus cã ideea conform cãreia caºcavalul întãreºte muºchii mi se pare insolitã. În privinþa unui demers legal, sunt sceptic, nu cred cã Legea drepturilor de autor din România este echipatã pentru asemenea situaþii. O sã mã consult, totuºi, cu un avocat. Creativii din publicitate au noroc cã nu trebuie sã-ºi semneze <<operele>>. Dacã ar fi obligaþi sã o facã, mulþi dintre ei ar trebui sã-ºi poarte ruºinea unor <<furãciuni>> atât de flagrante cum este cea de faþã, asemenea unui dosar compromiþãtor de la CNSAS. Nu sunt convins cã am destulã energie ºi rezistenþã la prost-gust, ca sã-mi bat capul cu aceastã aiurealã."

Spotul "Delaco ªcoala", cu durata de 30 de secunde, prezintã o salã de clasã în care intrã patru bãrbaþi, deciºi sã îi convingã pe elevi sã renunþe la alimentele considerate nesãnãtoase. ªeful grupului se repede la pachetele cu mâncare de pe bãnci ºi le aruncã pe jos, cu gesturi brutale, cãlcându-le apoi în picioare. Apoi, la sugestia aceluiaºi personaj, un alt musafir îºi aratã muºchii la propriu, pentru a-i impresiona pe copii cu privire la efectele benefice ale consumului de alimente fãrã chimicale.

Cu ºase ani înaintea spotului "Delaco ªcoala", Nae Caranfil, regizor ºi scenarist al peliculei "Filantropica", a imaginat o scenã similarã, în care doi cãmãtari dau buzna în clasã, în cãutarea unui elev care îi datora bani aºa-numitului Baronul. Intruºii întrerup ora la care preda personajul interpretat de Mircea Diaconu, iar unul dintre ei, sesizând rumoare în bãnci, scoate pistolul ºi îl agitã spre copii, spunându-le imperativ sã facã liniºte ºi sã îºi vadã de lecþii. Este copiat 1 la 1 dupã secvenþa din film. Spotul demonstreazã lipsã de imaginaþie", au declarat, pe acelaºi subiect, surse din rândul specialiºtilor în creaþie.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif