View Single Post
Old 04 Feb 2009, 21:01   #46
mirodoni
Guru
 
mirodoni
 
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
Send a message via Yahoo to mirodoni
Originally Posted by Pitbull:
Avem de-a face cu trei personaje principale, angajate într-o relaþie dinamicã, instabilã ºi care, pornind din start de pe un palier de tensiune înalt, ajunge la intensitãþi extreme.

http://www.youtube.com/watch?v=f3QRK8izGMo

Tensiunea este o diferenþã de potenþial între douã puncte ºi se mãsoarã în volþi (V). Dacã aceste puncte vor fi unite cu un conductor, prin el va trece un curent electric. Curentul electric este un fenomen ºi înseamnã deplasarea sarcinilor electrice sub acþiunea unei difenenþe de potenþial. Mãrimea care îl caracterizeazã se numeºte intensitate (I) ºi reprezintã sarcina electricã transportatã în unitatea de timp, unitatea de mãsurã fiind amperul (A).
Intensitatea curentului, însã, este direct proporþionalã cu tensiune, ºi invers proporþionalã cu rezistenþa electricã a conductorului (R). Legea lui Ohm (I=U/R). Deci la o tensiune foarte mare nu rezultã ºi o intensite foarte mare, dacã rezistenta mediului strãbãtut de sarcinile electrice este mare.
Cum rezultã din filmuleþ, prin piuliþã trece un curent cu intensitatea de peste 1380A, deoarece rezistenþa electricã a oþelului este foarte micã în comparaþie cu cea a aerului. Ca urmare, electronii, în cantitate foarte mare, se ciocnesc de nucleele metalului aducând piuliþa la incandescenþã ºi topind-o în câteva secunde, deºi tensiunea între vârfurile aparatului este de numai 2,3V.
În cazul mecanismului pentru brichetã, tensiunea asiguratã de dispozitivul piezoelectric este de 2000V (orientativ), dar „cantitatea” de electroni este incomparabil mai micã decât în cazul precedent. Ca urmare a diferenþei mari de potenþial, „forþa” (energia) cu care electronii sunt împinºi este atât de mare, încât aceºtia strãbat ºi un mediu care nu este bun conducãtor de electricitate, în acest caz, aerul. Se ciocnesc de nucleele gazelor din aer, acestea devin incandescente ºi le vedem sub formã de scântei. Aerul are o rezistenþã electricã foarte mare, de aceea, conform legii lui Ohm, intensitatea în acest caz este de ordinul 0,001A (orientativ).
Mãrimea care caracterizeazã sistemul se numeºte putere (P), unitatea de mãsurã fiind wattul (W). P=UI.
În cazul aparatului de sudurã, deºi tensiunea este de numai 2,3V, P=3174W.
În cazul mecanismului pentru brichetã, deºi tensiunea este de 2000V, P=2W.
Dacã þinem cont ºi de timp, energia transformatã în alt tip de energie este W=UIt. (Relaþia Joule – Lenz).
Trebuie menþionat cã, dacã aplicãm piuliþei tensiunea provenitã de la mecanismul de brichetã, nu se va întâmpla absolut nimic, cantitatea de electroni care o vor strãbate fiind extrem de micã, iar efectul ciocnirii cu nucleele metalului nu vor fi vizibile la suprafaþã. Tot aºa, dacã vârfurile aparatului de sudurã sunt în aer ºi le apropiem fie ºi la 0,001 mm, nu se va întâmpla nimic, deoarece electronii, cât ar fi de mulþi, nu are cine sã-i „împingã” pentru a strãbate un spaþiu atât de mare, comparativ cu dimensiunile lor.

Cu alte cuvinte, chiar dacã în filmul “Pescuit sportiv” tensiunea este înaltã, intensitatea este scãzutã, datoritã rezistenþei mediului înconjurãtor. Asta nu ar fi o nenorocire, dacã „puterea”, respectiv „energia”, þinând cont ºi de timp, ar fi suficiente pentru declaºarea acelei scântei. O astfel de scânteie poate detona o bombã. Eu, deocamdatã, nu întrevãd acea bombã. Poate dacã sunt ajutat.
Se apropie premiera, 13 februarie, mai aºteptãm.
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif