View Single Post
Old 31 Jan 2009, 11:21   #302
Pashpix
Guru

Pashpix

Nae Caranfil acuzã de plagiat spotul "Delaco"

Regizorul Nae Caranfil a declarat vineri, pentru NewsIn, cã reclama la caºcavalul "Delaco", difuzatã la televiziune, plagiazã o secvenþã din filmul "Filantropica", realizat de el în 2002, în timp ce agenþia de publicitate care a realizat spotul se abþine de la comentarii. "Probabil cã ºuþii din metrou s-au fãcut fraþi de cruce cu copywriterii în costum ºi cravatã de la agenþiile de publicitate. Se furã portofele, se furã mitraliere, de ce sã nu se fure ºi scene din <<Filantropica>>. Plus cã ideea conform cãreia caºcavalul întãreºte muºchii mi se pare insolitã. În privinþa unui demers legal, sunt sceptic, nu cred cã Legea drepturilor de autor din România este echipatã pentru asemenea situaþii. O sã mã consult, totuºi, cu un avocat. Creativii din publicitate au noroc cã nu trebuie sã-ºi semneze <<operele>>. Dacã ar fi obligaþi sã o facã, mulþi dintre ei ar trebui sã-ºi poarte ruºinea unor <<furãciuni>> atât de flagrante cum este cea de faþã, asemenea unui dosar compromiþãtor de la CNSAS. Nu sunt convins cã am destulã energie ºi rezistenþã la prost-gust, ca sã-mi bat capul cu aceastã aiurealã", a spus regizorul.
Spotul "Delaco", cu durata de 30 de secunde, prezintã o salã de clasã în care intrã patru bãrbaþi, deciºi sã îi convingã pe elevi sã renunþe la alimentele considerate nesãnãtoase. ªeful grupului se repede la pachetele cu mâncare de pe bãnci ºi le aruncã pe jos, cu gesturi brutale, cãlcându-le apoi în picioare. Apoi, la sugestia aceluiaºi personaj, un alt musafir îºi aratã muºchii la propriu, pentru a-i impresiona pe copii cu privire la efectele benefice ale consumului de alimente fãrã chimicale. Cu ºase ani înaintea spotului "Delaco", Nae Caranfil, regizor ºi scenarist al peliculei "Filantropica", a imaginat o scenã similarã, în care doi cãmãtari dau buzna în clasã, în cãutarea unui elev care îi datora bani aºa-numitului Baronul. Intruºii întrerup ora la care preda personajul interpretat de Mircea Diaconu, iar unul dintre ei, sesizând rumoare în bãnci, scoate pistolul ºi îl agitã spre copii, spunându-le imperativ sã facã liniºte ºi sã îºi vadã de lecþii.
Directorul de creaþie al agenþiei care a realizat spotul (CAP), Costin Popescu, a refuzat sã facã vreun comentariu vizavi de afirmaþiile lui Caranfil, precizând doar cã îºi rezervã dreptul de a replica dupã apariþia materialului. Alte voci din rândul publicitarilor sunt însã ferme. "Este copiat 1 la 1 dupã secvenþa din film. Spotul demonstreazã lipsã de imaginaþie", au declarat surse din rândul specialiºtilor în creaþie.
Producþiile cinematografice reprezintã o sursã constantã de inspiraþie pentru creatorii de reclame. Unul dintre cele mai apreciate spoturi româneºti de dupã 1990, creat de Bogdan Naumovici, prezintã cu un umor spumos sinopsisul filmului "Rãzboiul stelelor", cu scopul de a promova marca de televizoare Teletech. Creatorul reclamei ºi-a asumat însã fãrã rezerve atât sursa de inspiraþie, cât ºi intenþia de a parodia.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif