Thread: "Nunta mut?"
View Single Post
Old 31 Jan 2009, 08:07   #223
Led-Ze-Pencil
Banned

Led-Ze-Pencil

Nici eu nu-s de acord sa judeci un film in functie de cum crezi tu ca ar fi trebuit facut. Si ca ar fi trebuit sa fie asa si asa, si ce bine era. Dar, daca tot a propus marmatia o varianta, n-as zice ca ar fi rezultat un scenariu cretin - depide fiecare cum il imagineaza. Secventa de zis DA la primarie putea avea haz sau greutate, fiind si Gogonea implicat. Mai era si textul ala cu: societatea comunista protejeaza familia si copiii bla-bla. Basca atunci putea fi chemat Gogonea la centru ca sa se vada cu rusul, se putea specula momentul. Slujba la biserica putea vorbi si ea despre starea institutiei bisericii in vremuri staliniste. Sau popa era beat (ca ni s-a zis deja ca e betiv) si iesea cu hai mare. Fiecare poate umple cu ce are si vrea aceste virtuale secvente, si pot iesi bine sau cretine.

Dar, evident, asta e filmul, pe el il judecam, nu facem noi altul acum. Eu doar am semnalat ca, in lipsa ceremoniilor de la primarie si biserica, filmul ramane doar "Chiolhanul Mut".

Cat despre inutilitati, i-auzi una: fata cu flori in par este foarte utila in scenariu, nu?

In fond ea e cea care declanseaza fenomenele paranormale care atrag echipa de filmare, nu? Ea se vede si la inceput si la sfarsitul filmului, bantuind bezmetica printre ruinele satului. Ea e alfa si omega.
Ei bine, nunta asta muta e inutila in povestea ei - pentru ca ea merge pe un plot separat: ranita in dragoste (de mire) ea o ia pe pustii, ba mai e si violata si omorata de un sovietic. Drept urmare ea devine moroi si incepe sa bantuie satul. Dar il bantuie inca de pe cand urma sa aiba nunta!!! Cum ar veni bantuie inca dinainte de 5 martie 1953. Si il mai bantuie si in 2008, pe vremea cand vine echipa de filmare. Nunta, muta sau nu, insangerata sau vesela, n-are nici o importanta in povestea ei, ca ea deja era strigoi la vremea aia si este si in prezent.

Ori... ea e pretextul si simbolul final al filmului, ar cam trebui sa aiba legatura cu nunta.
Poate ar fi pretext si simbol final, dar al unui film in care un baiat de la tara o seduce si abandoneaza si un ofiter sovietic o violeaza si-o omoara - si atat. Fara nunti inutile.
Corect?
Led-Ze-Pencil is offline   Reply With Quote sendpm.gif