@ilustra.films
Ba... „despre asta-i vorba”. Nu vrei sã superi pe... cineva.
Dacã filmul e bun ºi lasã loc de interpretãri multiple, te-am întrebat simplu: ce crezi? Cum sã nu crezi nimic? Acest topic ce rol mai are? Nu sã spunem ce credem? Mãcar noi doi sã-l þinem la suparafaþã pâna la premierã, când sper sã mai aparã ºi alte opinii.
Dacã tu consideri filmul lui Sitaru perfect, la care nu ai ce comenta, viitorul tãu nu sunã bine.
Am afirmat cã regizorul începe greºit filmul. Din mai multe puncte de vedere.
Unul este punctul de vedere al spectatorului. Bâþâirea aparatului nu-l face „sã intre în starea personajului”, ci îl enerveazã, îl face sã vadã cu ochi critic tot ce urmeazã. Îþi spune acest lucru un spectator cu bune intenþii. Eu m-am mutat pe ultimul rând ºi am rezistat. Nu laud entuziast filmul, dar nici nu l-am fãcut praf.
Altul este chiar punctul de vedere al regizorului, care ºi-a propus, pentru originalitate, utilizarea pe tot parcursul filmului a unghiului subiectiv, dar nu este consecvent. Am mai spus, pentru a respecta unghiul subiectiv, trebuia filmat din exterior. Dar nu neapãrat. Se putea filma ºi din interior, dar în acest caz, „subiectul” era Mihai. Deci Mihai trebuia sã aibã camera de filmat în braþe, s-o bâþâie cum vrea, uºile care îi ieºeau în cale sã se apropie ºi sã se deschidã succesiv, sã prindã în cadru ce vrea, s-o evite pe Mihaela care-l aºtepta, ca sã ne surprindã cu vocea din off, aºa cum s-a întâmplat, ºi sã facem apoi cunoºtinþã cu cei doi protagoniºti, aºa cum am fãcut. Astfel, tu care ai trecut pe la UNATC ai fi fost fericit vãzând miºcarile camerei ca la von Trier, iar pe mine nu m-ar mai fi deranjat, considerându-le justificate.
Din punct de vedere al scenariului, am fi fost surprinºi dacã cei doi, aparent dupã o cãsnicie de vreo zece ani, ar fi arãtat fericiþi, el tandru, ea înþelegãtoare, preluând volanul ca sã poatã bea el o bere, nu reci, sarcastici, cu „ce, te-ai tâmpit de tot?”. Aºa, pentru cã nu avem încotro, asistãm la o conversaþie domesticã, la tensiune scãzutã, pentru cã nu sunt chiar aºa grave problemele lor, cu speranþa cã vom afla câte ceva despre personaje, aºa cum se întâmplã în toate filmele. Dacã ar fi fãcut cum zic eu, rolul prostituatei ar fi avut mai multã greutate.
ªi asta numai despre începutul filmului, dar pot arãta pe unde ºi cum mai este cusut scenariul cu aþã albã. Asta dacã rãspunde cineva la provocãri.
|