View Single Post
Old 26 Jan 2009, 15:12   #22
Floydman
Guru

Floydman

eu inteleg eforturile autorului de a scrie cronici.

as comenta ca a vrea sa scrii cronici nu e rau. nici a invata sa le scrii nu e rau. dar mai intai, trebuie sa ai un background cultural extrem de serios, care sa iti permita sa scrii astfel incat ceea ce scrii sa curga, sa fie armonios dezvoltat, util si eventual placut cititorului.

cu alte cuvinte trebuie sa stii/stapanesti bine teoria si practica lucrurilor despre care scrii!

eu nu pot scrie cronica unui film, pentru ca stiu ca nu ma tzine. si nu ma tine nu pt ca nu am stil de a scrie, ci pentru ca a mea cultura cinematografica si artistica in general, nu se ridica la valoarea care sa imi permita sa scriu cronici utile. mai mult, ea ma aduce in fata pericolului de a scrie unele lucruri ridicole. de aceea, cand scriu ceva despre film, scriu impresii, opinii, comentarii, etc.

or, din fragmentele pe care le-am citit , cea mai mica problema a autorului mi se pare lipsa stilului, care ,vorba lui, se invata.

autorul nu da doar impresia ca nu ar avea arsenalul cultural de care vorbeam (ceea ce nu e in fapt o rusine) ci mai mult, are o oarecare inclinatie spre un absurd nebanuit al "cronicilor" sale, inclinatie facilitata de unele afirmatii usor demontabile, care suna din coada, nu de la lipsa stilului ci de la lipsa profunzimii si a "plus -valorii" rationamentelor.

exemplu - citez relativ, din memorie: cinematograful si-a trait antichitatea, evul mediu si bla bla in primii sai 50 de ani timp in care "a fost naspa", generally speaking.

nu zau! pai o asemenea fraza arata singura ca mai e de mancat pana la cronici. vagoane!

momentul antichitate din istoria omenirii este asimilat aici fortat cu o perioada neagra. ar fi fost imbucurator daca cinematograful ar fi avut in primii sai 50 de ani de existenta, marii ganditori din toate domeniile pe care i-a avut antichitatea europeana si asiatica si ar fi atins complexitatea civilizatiilor antice. iar daca i-ar fi avut, autorul tot n-ar fi avut dreptate, pentru ca nu ar mai fi fost o perioada neagra.

cum o dai, tot nu e bine, moncher.

asa ca eu apreciez ca autorul topicului vrea sa scrie cronici. dar l-as sfatui sa inceapa prin a nu mai scrie doua lucruri: platitudini (adica sa povesteasca filme) si/sau aberatii. si inca ceva: ca sa scrii, cum ziceam, trebuie sa bagi cinema tata. si nu numai. si ceva istoria artei, a literaturii, ceva filozofie, asa de control, si cate ceva din multe alte domenii...
Floydman is offline   Reply With Quote sendpm.gif