multi poate s-au intrebat de ce n-a fugit Ceausescu peste hotare. se stie ca doua avioane prezidentiale asteptau pe Otopeni, procedura standard in caz de stare de urgenta (care era declarata deja).
Posibile raspunsuri:
1. Ceausescu traia intr-o lume iluzorie, credea ca "il vor scapa muncitorii" sau "il va scapa Stanculescu" proaspat uns ministru al apararii inainte de fuga cu elicopterul din CC, si deci nu era cazul sa fuga din tara.
2. Dictatorul nu era insa sigur pe sprijinul intregii armate, si probabil se temea ca aeronava prezidentiala cu care urma sa fuga avea sa fie doborata in scurt timp de la decolare de catre unitatile anti-aeriene.
3. Solutia elicopterului a fost unica iesire din CC, de aceea a apelat la ea. Alternativa ar fi fost imprastierea manifestantilor din Piata Revolutiei care ar fi fost imposibila fara un masacru pe care de aceasta data nici Securitatea nici Armata nu mai doreau sa si-l asume, spre deosebire de zilele anterioare (si proportia masacrului ar fi fost mult mai mare)
In interiorul acestor institutii se creease convingerea ca Ceausescu e vulnerabil iar capii Armatei si Securitatii incercau sa preia puterea, pe principiul "pana acum l-am pupat, acum e momentul sa il decapitam". De asemenea se pare ca moartea generalului Milea a avut ca efect o revolta mai mult sau mai putin tacita in randul generalilor-cheie, pana la momentul fugii cu elicopterul.
4. A incercat sa ia contact cu intreprinderi din zona industriala Targoviste, ca sa castige un iluzoriu sprijin muncitoresc. Faptul ca elicopterul a aterizat intr-o zona nepopulata (langa o padure) de langa targoviste se pare ca s-a datorat tot fricii ca elicopterul sa nu fie doborat. Asta dupa ce pilotul a primit avertisment radio foarte clar ca va fi doborat de unitatea anti-aeriana de la Boteni daca nu se supune comenzilor. Desigur, noii "mai mari ai zilei" aveau nevoie de un Ceausescu prins judecat si condamnat, ca sa isi legitimeze noul regim.
Totusi daca ar fi simtit ca il scapa din gheare pe eroul intre eroi, sunt aproape convins ca aeronava prezidentiala sau elicopterul care l-a abandonat ar fi fost doborate.
Soarta rasturnarii de regim din Decembrie 89 s-a decis, neindoios dupa parerea mea, in momentul in care Armata si Securitatea l-au lasat din mana pe Ceausescu. Momentul nu a fost unul punctual, ci s-a manifestat gradual, incepand cu o atitudine ezitanta a armatei la Timisoara in special dupa 18 decembrie si terminand cu clipa in care atat Stanculescu cat si Iulian Vlad (seful DSS) au ordonat trupelor sa sustina revolutia. Armata a avut ordin sa mentina ordinea la obiectivele princpale, iar trupelor de securitate li s-a ordonat clar "ramaneti in cazarmi, armele in rastel, nu se va raspunde la provocari".
Dupa care a inceput diversiunea factiunilor KGB (aripa FSN - ILICI) pe de-o parte si CIA (FSN - ROman) pe partea cealalta care a luat generalilor care se si vedeau noii conducatori ai tarii shunca din fasole, cu ajutorul sperietorii teroriste.
De unde stiu? Treaba mea! :lol:
|