"Adevarul "era misto prin anii '90.mai precis,jumatatea si sfarsitul anilor '90..CTP ..heee,unde sunt zapezile de altadata?Si am fost tare dezamagita de faza cu Bogdan Chireac cu afacerile veroase,aveam o stima pt ..N-am mai citit "Gandul " online,dar nici nu ma atrage
Hai sa povestim fiecare ce isi aminteste din epocade aur,sau din labelepoc..De cravata de pioneri,de cartile citite la lumina lampii de gaz,de ...
Nume,peace.And consideration.
Uite,si eu am fost pioner(dupa o idee preluata din Dilema Veche):

Se vede ca n-au mai avut inele si au innodat-o..cravata adica.
Si acestea,nu-mi apartin,le-am luat de pe net:
Da buey ce ne mai scoatea in careu, de fapt am fost intr-o grupare paramilitara in toata regula.
Ca se numea pionieri sau hitlerjugend tot aia era.
Era o vorba misto azi in UTC maine in RFG.
moama ce de trese galbene shi insigne...shnurul cela bleu shi galben...fusta ceea plisata neagra shi basca, footooi basca ma-sii! shoshetele albe, lungi ce nu-mi acopereau niciodata genunchii permanent julitzi.
dap...shi careul de sfarshit de an cand ne dadeau premiile cu parintzii nerabdatori pe margine ce ne tzineau buchetele de flori shi coronitzele facute acasa.
Daca imi amintesc eu bine, inelul a venit cam deodata cu panglica tricolora cusuta pe marginea cravatei rosii
cam ce imi amintesc eu de atunci:
febrilitatea din dimineatza in care urma sa fiu facut pionier, suprapusa peste frica de a nu uita cumva "juramantul" sau de a nu fi intrebat ceva la care sa nu stiu sa raspund...
dezamagirea crunta ca nu am fost facut "ceva", comandant de grupa, de detasament, casier, responsabil cu ... ceva... (mult mai tarziu am aflat sau am realizat ca numirile alea erau regizate, si ca Tovarasa Invatatoare, buna prietena cu mama, m-a scos intentionat de pe toate listele)...
jucatul "de-a Ciresarii" unde toti baietii isi doreau sa fie Ursu, nu numai datorita fizicului "impresionant" si a calitatilor sportive ale personajului, ci si pentru ca ni se parea ca iubirea dintre el si Lucia e mult mai "carnala" mai fizica decit cea dintre Victor si Laura... nimeni nu vroia sa fie Dan sau Ticut sau Ionel... imi amintesc chiar o duminica dimineatza cind ne-am intalnit, un grup cam nehotarat, vreo doua Marii, trei Lucii, doi Victori, si citziva din ceilalti, cu hotararea - nu prea ferma dupa cum am vazut mai apoi - de a merge sa "exploram" Subteranele Turcesti" din Calea Sagului. Cineva a descoperit ca nu aveam la noi nici o lanterna, nici o harta, nici o bucata de sfoara, dupa care altcineva a zis ca fiind duminica trebuie sa ajunga la 12 inapoi acasa la masa, si fiind ora 10 jumate nu prea mai are mult de "explorat"... dupa care am descoperit ca nici unul dintre noi nu stia unde sunt celebrele "Subterane Turcesti"... eu si cu un Ticut fiind, de altfel, cam singurii care stiam unde e cartierul Calea Sagului... asa ca am explorat nitel parcul catedralei si toneta cu inghetzata Pinguin, (la cutie rotunda de furnir si cu lopatica de lemn!) dupa care am plecat fiecare pe la casele noastre...
Aveam"cor" unde cantam despre tara,ceausescu,pionierii pana imi venea rau.O data in timpul unei serbari am lesinat pe scena...stressul cotidian.Imi amintesc ca nu ne lasau sa glumim cu nimic,ne amenintau pe la diferite concursuri ca daca facem glume proaste,parintii nostrii vor avea de suferit.Nu intelegeam prea bine,dar din instinct ne era frica.Ascultam pe la fasarsitul anilor '80 ce vorbeau parintii si toate rudele de la Brasov" sa nu spuneti ce vorbim,sa nu spuneti ca am fost la biserica".Toti ne feream unii de altii ca ascultam"Vocea Americii" sau "Europa libera" dar toti ascultau seara pe intuneric,cand bineinteles nu era curent.Cand " da curentul"filmul de la teveu era pe terminate sau telejurnalul.Citeam la lumina lampii sau jucam sah,tintar,ca orice familie obisnuita din Romania.
La scoala copiii profesorilor erau privilegiati,ai mei fiind doar muncitori,dar n-aveam problemeLa olimpiada judeteana sau pe tara n-au mai putut face nimic.
Era frumos in tabere si excursii,dar si acolo trebuia sa-ti porti de grija cam singurFaceam practica la mere si cartofi,iar cei mari(fetele de-a noua aveau probleme cu diferiti indivizi).Ne placea la practica ,dar era obositor si umilitor,in schimb peisajele si joaca sunt de neinlocuit.
Gata tovarasi.Mai vin pe-aici.