inca un Daniil Harms si gata
Dragã Nicandr Andreevici,
am primit scrisoarea ta ºi am înþeles imediat cã e de la tine. La început m-am gîndit cã poate nu-i de la tine, dar, cum numai am desfãcut-o, imediat am înþeles cã-i de la tine, ba s-ar putea sã nu fie de la tine, m-am gîndit. Mã bucur cã te-ai cãsãtorit deja, fiindcã atunci cînd omul se cãsãtoreºte cu cine a vrut sã se cãsãtoreascã înseamnã cã el ºi-a îndeplinit dorinþa. Ieri am primit scrisoarea ta ºi m-am gîndit deodatã cã aceastã scrisoare e de la tine, apoi m-am gîndit însã cã, se pare, nu e de la tine, dar am deschis-o ºi vãd cã sigur e de la tine. Foarte bine ai fãcut cã mi-ai scris. La început nu scriai, apoi însã deodatã mi-ai scris, deºi ºi mai înainte, mai înainte de perioada cînd nu-mi scriai, - tot îmi scriai. Eu imediat, cînd am primit scrisoarea ta, imediat am hotãrît cã-i de la tine, ºi, apoi, sînt foarte bucuros cã tu deja te-ai însurat. Cãci, dacã omul a vrut sã se însoare, atunci el, orice s-ar întîmpla, trebuie sã se însoare. Din aceastã cauzã sînt foarte bucuros cã în sfîrºit te-ai cãsãtorit anume cu cine vroiai sã te cãsãtoreºti. ªi ai fãcut foarte bine cã mi-ai scris. Eu m-am bucurat foarte tare - cum am vãzut scrisoarea ta - ºi m-am gîndit imediat cã ea e de la tine. E adevãrat cã, în timp ce-o deschideam, mi-a fulgerat în minte cã ea nu e de la tine, dar pe urmã, totuºi, am hotãrît cã e de la tine. Mulþumesc cã mi-ai scris. Mulþumesc frumos pentru asta ºi-s foarte bucuros pentru tine. Tu poate cã nu înþelegi de ce sînt atît de bucuros pentru tine, dar am sã-þi spun imediat: eu sînt bucuros pentru tine fiindcã, fiindcã te-ai însurat, ºi anume - te-ai însurat cu cine vroiai. Iar asta, ºtii, e foarte bine sã te însori anume cu cine vrei sã te însori, fiindcã anume atunci obþii ceea ce þi-ai dorit. Anume din cauza asta sînt atît de bucuros pentru tine. ªi, de asemenea, sînt bucuros pentru cã tu mi-ai scris scrisoare. Eu încã de departe am hotãrît cã scrisoarea e de la tine, dar cum am luat-o în mîini m-am gîndit: dar dacã nu e de la tine? Apoi mã gîndesc: ba nu, fireºte cã e de la tine. Deschid scrisoarea ºi în timpul ãsta mã gîndesc: e de la tine sau nu-i de la tine? De la tine-i sau nu-i de la tine? Ei, dar cum am desfãcut-o am ºi vãzut cã-i de la tine. M-am bucurat foarte tare ºi am hotãrît sã-þi scriu ºi eu o scrisoare. Despre multe trebuie sã-þi spun, dar pur ºi simplu nu e timp. În orice caz, e bine cã mi-ai scris scrisoare. Acum ºtiu cã tu deja demult te-ai cãsãtorit. Eu ºi din scrisorile precedente ºtiam cã te-ai cãsãtorit, dar acum din nou vãd: absolut adevãrat, te-ai cãsãtorit. ªi eu sînt foarte bucuros cã te-ai cãsãtorit ºi mi-ai scris scrisoare. Eu îndatã ce-am vãzut scrisoarea ta, am ºi hotãrît cã iarãºi te-ai cãsãtorit. Ei, mã gîndesc, asta e bine, cã iarãºi te-ai cãsãtorit ºi mi-ai scris scrisoare despre asta. Acum scrie-mi cum e noua ta nevastã ºi cum s-a întîmplat. Transmite-i salutãri noii tale neveste.
pentru cine vrea mai multe:
http://agonia.ro/index.php/author/0003466/index.html