Ma intreb: oare iti poti da seama chiar si numai din titlu ce hram poarta un film? Sau treaba se intampla a posteriori, dupa ce ai vazut filmul si titlul se incarca cu pozitiv sau negativ, in functie de ce ai vazut?
Ca ar fi si asta un bun barometru pentru proiectele pe care le vom vedea aprobate de CNC si care nu stim inca ce vor fi.
(filozofie de dimineata, cand nu m-au lasat sa dorm niste pisici in calduri si motanii aferenti)
ce vreau sa zic: dupa cum isi compune titlul omul ala creator de scenariu (fie el scenarist sau scenarist-regizor) iti poti da seama ce rahat sau ce capodopera va fi? Asa, cu aproximatie... ?
Ca avem niste exemple:
Dincolo de America - titlu pretios ridicol, bombastico-metafizic, liric balos, sugerand evazionism prefabricat, folosind un simbol al libertatii (America) dar tragand si pe partea istorica (ce i-am mai asteptat noi pe americani!), tinut indepartat la care geaba visezi daca tie aici ti se baga pumnul in gura (in cazul de fata - cartea intre picioare, sau variante)
Cred ca in cazul asta era clar din titlu ce o sa fie.
Dragoste pierduta/Aripi de fluturi - nehotararea intre doua titluri la fel de poetice, unul mai plangacios decat altul, spune si ea ceva. "Dragoste pierduta" era un titlu banal, de jurnal de adolescenta in calduri reprimate. Asa ca autorul a cautat si alt titlu, si ce-a gasit: Aripi de fluturi. Acelasi lirism desprins de realitate, cum inteleg ca e si filmul, recurgerea la simboluri stereotipe ale fragilitatii, gingasiei, efemerului, dar si ale zborului... nu e nevoie sa spun mai mult. Busted! Si asta dadea semne inca din titlu ce va fi.
Pe Daneliucul postdecembrist nu-l prinzi: el stie sa dea titluri bune. Fie neutre, fie inteligente. Unele sunt nume de personaje, nu spun nimic pana nu vezi filmul (Ovidiu, Marilena, Tanti etc) Altele sunt bine elaborate: Patul Conjugal, Aceasta lehamite, Ambasadori cautam patrie, Sistemul nervos, Legiunea straina, Senatorul melcilor sunt promitatoare, cautate cu grija si gasite cu talent. Probabil ca asta i-a ramas neatinsa, capacitatea de a da titluri bune
Avem si cazurile pozitive:
Furia - simplu si cam uzitat, dar te baga in priza sa afli despre ce furie e vorba.
A fost sau n-a fost - parafraza la A fi sau a nu fi - inteligent, parodic, lansand deja dilema filmului. (de ce oare in engleza titlul n-a fost tradus, pastrand cumva jocul de cuvinte?)
Moartea domnului Lazarescu - poate cu trimitere la Moartea lui Ivan Ilici, tragic din start, percutant, cu o oarecare cruzime lucida, strict constatativ-observator, dar si cu o anume poezie. Personajul e "domnul" Lazarescu, dar numai ca un domn nu e tratat in film.
Continuati voi cu alte filme, ca m-ar tenta sa continui dar stiu ca nu-i frumos sa iei toata prajitura numai pentru tine.