Thread: "Nunta mut?"
View Single Post
Old 01 Dec 2008, 21:26   #134
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
@Led-Ze-Pencil
Încercând sã-mi demonstrezi ceva, reuºeºti contrariul. De ce îmi vii cu exemple de la Patriarhie ºi din Bucureºti? Ai dreptate, zic eu cã n-ai dreptate ? Dar aceste „locaþii”nu figurau în film. ªi cu situaþia din celelealte sate rãmâneºti ai dreptate. Argumentele mele þineau de datele din film. Adicã, s-o scurtãm, mai erau, sã zicem, douã sate necolectivizate în România, satul meu natal ºi satul cu nunta mutã. Filmul lui Mãlãele se ocupã de momentul în care sovieticii vin ºi în acest sat ºi le bagã pumnu-n gurã. De satul meu, care a rãmas necolectivizat, nu s-a ocupat niciun scenarist, iar de celelalte, de dinainte de 53, s-au ocupat ºi se vor mai ocupa, poate.
Tot vrei sã spui cã în condiþiile de atunci din toatã þara, satul cu nunta nu putea fi. Eu aici te-am contrazis, putea, aºa cum satul meu a fost. Eu am zis cã, pentru orice eventualitate, Mãlãele ar fi trebuit sã acopere o perioadã mai mare de timp. Dar asta e, n-a fãcut-o, de teama complicaþiilor. Mãlãele a vrut sã ne aducã aminte cum ne-au bãgat sovieticii pumnu-n gurã. În 53 cu nunta, mai înainte altfel. Moartea lui Stalin nu e decât pretextul, filmul nu se bazeazã 100% pe aceasta, cum ziceai. Pretexte au gãsit permanent, principalul pretext a fost eliminarea exploatãrii omului de cotre om. O vorbã frumoasã, nu?
Gogoaºa cu joi, 5 martie, eram convins cã ai observat-o de la bun început, cã tot o menþionai. D-aia nici n-am zis nimic. Abia aici se poate vorbi de o greºealã a scenaristilor, care þine de lipsa de documentare. Dar eu am privit cu îngãduinþã filmul, ba am considerat o ironie vãditã replica: “Nu ºtiu dacã sunteþi informaþi, dar azi-noapte a încetat din viaþã tãtucul nostru…” Pãi cine trebuia sã-i “informeze”, nu ei?! Fiind vorba de Mãlãele, nici nu-mi puneam problema cã sunt niºte greºeli. Mi se pãrea la mintea oricui sã spunã : vã informãm cã a încetat din viaþã tãtucul nostru. Sunt interzise cutare ºi cutare. Eu nu ºtiu dacã se menþioneazã pe undeva cã în realitate nunta a avut loc joi. Cred cã treaba cu joi e o gãselniþã a scenariºtilor, ca sã menþinã o anumitã vervã. Nimeni nu ºi-a mai adus aminte cã Stalin a murit joi. Chiar pe acest topic am spus, de ce sã nu punã Mãlãele nunta joi, dacã Mungiau fãcea avortul la hotel? Dacã reþineai acest lucru, n-ai fi spus acum cã 432 nu e un documentar, dar tot ce se întâmplã acolo a fost real. Pentru cã nu e adevãrat, ºi am spus acest lucru pe topicul respectiv, ºi nu numai eu. Singurul lucru adevãrat este “atmosfera”, d-aia e un film bun, nu pentru cã a respectat adevãrul istoric.
Cred cã avem nevoie de un filozof care sã ne spunã cine are dreptate.
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif