Thread: "Nunta mut?"
View Single Post
Old 30 Nov 2008, 02:09   #119
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Vasãzicã, Gionloc, ãsta mi-eºti ?! Dacã ºtiam, te “atacam” mai din vreme. Din pãcate, acum nu mai am suficient timp, dar þi-aº fi luat fiecare frazã ºi þi-aº fi întorso pe dos, nu ca sã-þi arãt cã nu ai dreptate, pentru cã ai, toþi avem, ci ca sã-þi arãt cã se poate ºi invers. Aºa cã la ora asta din noapte voi extrage din memorie ce voi gãsi mai la suprafaþã. Vãd cã te înþelegi bine cu Led-Ze-Pencil, aºa cã voi face referiri ºi la spusele lui.
Comparaþia cu pictura nu stã în picioare. Filmul nu poate fi comparat cu nici o altã artã la modul acesta, cred eu. Dar mã opresc aici. Constat cã judecaþi opera dupã chipul ºi înfãþiºarea autorului, ºi mai ales dupã unele interviuri, unde ºi eu am zis cã ºi-a dat cu stându-n dreptul, dupã sinopsis ºi alte indicii din afara filmului. Aþi afirmat cã se vãd ºi în film, dar multe nu le-aþi fi vãzut dacã nu aþi fi ºtiut cine l-a fãcut.
Zici cã nu încercai sã încadrezi filmul într-un, i-am zis eu, ºablon, dar asta fãceai când te refereai la postmodernism, la curentele în care ar fi putut fi încadrat filmul. ªi n-ai decât s-o faci, conºtient sau inconºtient, eu am vrut sã subliniez cã erai nemulþumit pentru cã nu reuºeai sã-l încadrezi undeva. Acum zici cã dacã Mãlãele pãstra o anumitã coerenþã stilisticã, filmul intra într-o altã sferã. Da, dar nu era sfera lui Mãlãele. Eu am vãzut filmul fãrã sã citesc pãrerile altora sau declaraþiile autorului. Am vãzut ºi eu trimiterile la filme celebre, ºi ce dacã?!
Deci aºa pot sã-þi întorc fiecare afirmaþie. Spui cã râd mai mult personajele decât spectatorii din salã. De ce trebuie sã râdã mai mult spectatorii? Nu în toate filmele trebuie sã fie la fel. Sau cã fiecare replicã are o sentinþã. De ce sã nu aibã ?
Explicaþiile privind “Marfa ºi banii” nu m-au mulþumit. Lasã spectatorul sã gãseascã sensuri ? Lãudabilã intenþie, dar nu prea a reuºit sã aducã spectatori în salã. Ar fi fãcut ºi “Nunta mutã” acelaºi lucru, dar este din altã… sferã. Adicã toate filmele sã fie din aceeaºi sferã?!
În altã ordine de idei, dacã eºti cine am înþeles eu cã eºti, cum de n-ai ºtiut cã Pitbull a lãudat “Nunta mutã”? Amuzant este cã în timp ce eu îþi rãspundeam la … cine drac’ l-a lãudat, Pitbull tocmai þi-a rãspuns, încât mesajul meu a ajuns dupã al lui.
Vãd cã Led-Ze-Pencil insistã cu adevãrul istoric, 5 martie, dar 9 martie era în sinopsis, în film nu se menþioneazã data. Zicea cã de ce a pus Mãlãele nunta joi. Dar Mungiu de ce a fãcut avortul la hotel?
Apropo de adevãrul istoric, Led-Ze-Pencil, referirea aceea la Revoluþia românã în deltã, la umbra sãlciilor pletoase, era o aluzie la scenariul meu?
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif