Guru
|
Nicolaescu, talpã la Depardieu
Celebrul actor francez va juca în „Condamnat la viaþã”, un remake al peliculei „Atunci i-am condamnat pe toþi la moarte” de Sergiu Nicolaescu. Românul afirmã cã nu va permite ca sã se facã noul lungmetraj.
„O sã fiu împotriva acestui remake, ideea eu i-am dat-o lui Titus Popovici pentru nuvela «Moartea lui Ipu», ceea ce mi-a confirmat în scris dupã ce a apãrut nuvela. Nu mi-a pãrut rãu cã i-am dat-o. Eu scot documentul ºi gata, nu se mai face filmul”, susþine regizorul Sergiu Nicolaescu. „Nu se poate sã vinã cineva, sã îmi facã cineva praf ideea. Eram la Paris pe malul Senei într-un bar când i-am povestit lui Titus Popovici subiectul. El m-a întrebat dacã îi dau voie sã scrie o carte pe aceastã temã, spunându-mi: «Am sã scriu cã e dupã ideea ta». Eu i-am replicat cã nu e nevoie, cã e suficient sã scrie «Dedic aceastã carte lui Sergiu Nicolaescu»“, îºi aminteºte cineastul. „Adaptarea cinematograficã a nuvelei (scenariul filmului «Atunci i-am condamnat pe toþi la moarte» - n.r.) eu am fãcut-o, am încã manuscrisul, dar a semnat-o Titus Popovici. Eu nu puteam sã ridic banii potrivit legii care stipula cã regizorul nu poate fi ºi scenarist, aºa cã l-am trecut pe el. Mi se pare culmea (remake-ul filmului «Atunci i-am condamnat pe toþi la moarte» - n.r.) mai ales cã Salamanian ºtia cã e ideea mea”, subliniazã Sergiu Nicolaescu.
„Este, probabil, primul remake al unui film românesc”, a declarat Giuliano Doman, producãtor la Tandem Films, despre pelicula „Condamnat la viaþã”. ªi aceasta, ca ºi iniþiala „Atunci i-am condamnat pe toþi la moarte”, regizatã de Sergiu Nicolaescu în 1972, se bazeazã pe proza lui Titus Popovici, „Moartea lui Ipu”.
Schimbarea de titlu a fost decisã de regizorul Bogdan Dumitrescu (regizorul „Thalassa, Thalassa”, premiat la Valladolid ºi Rotterdam în 1995) ºi de cel care va adapta scenariul iniþial, semnat tot de Titus Popovici, Anuºavan Salamanian, cunoscutul inginer de sunet, autor de coloane sonore ºi compozitor. El a semnat ºi scenariile de la „Ciuleandra”, „Ultima noapte de dragoste“ ºi „Osânda”.
„Aproape sigur, rolul iniþial jucat de Amza Pellea va fi interpretat de Gérard Depardieu”, explicã Doman, care susþine ºi cã Harvey Keitel sau Michele Placido va mai avea un personaj de interpretat în „Condamnat la viaþã”. „Copilul, personajul principal, din cauza lui Depardieu (cu care are destule scene ºi dialoguri - n.r.), va fi probabil francez”, detaliazã Doman; producãtorul a mai declarat cã încã nu a început castingul pentru actorii români, dorind sã aibã întâi numele mari asigurate. Filmãrile vor avea loc în perioada iulie-septembrie 2009. În cazul în care se va folosi peliculã, directorul de imagine al lungmetrajului va fi Florin Mihãilescu („Orient Express”, „A 11-a poruncã”), însã producãtorul nu s-a decis încã. „Fiind vorba de multe filmãri care implicã un copil, ar fi poate mai sigur sã tragem cu mai multe camere, caz în care digitalul ar fi de preferat”, spune Doman. Tot potrivit lui, 35% din buget provine de la Centrul Naþional al Cinematografiei, iar restul, din fonduri proprii.
Scenariul iniþial se concentra asupra relaþiei dintre Ipu (Pellea), nebunul satului, ºi un bãiat (Cristian ªofron), care, afectat de pierderea fratelui sãu, se refugiazã într-o lume imaginarã. Acþiunea se petrece într-un sat transilvãnean în ultimele zile ale ocupaþiei germane. Un militar neamþ e ucis, iar localnicii sunt ameninþaþi cu decimarea dacã nu dau în vileag vinovatul. Ipu acceptã sã ia vina asupra lui în schimbul unei parcele de pãmânt ºi al unei înmormântãri luxoase, la ale cãrei repetiþii þine sã asiste. Însã nu el, ci finalul ocupaþiei va avea ultimul cuvânt.
|