Thread: "Nunta mut?"
View Single Post
Old 29 Nov 2008, 09:10   #108
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Nu e chiar aºa de simplu. ªi nu era vorba de ce se întâmplã la noi acasã. ªi dacã Mãlãele a spus-o ca sã râdem, de ce nu are voloare artisticã? Puiu o spune ca sã ce ? Amândoi au pretenþia cã au reprodus întocmai vocabularul personajelor respective.
Dacã ieºi de la un film ºi te întreabã un amic dacã þi-a plãcut, poþi sã-i rãspunzi : mi-a plãcut o p…lã, e un cã…t. Dacã te întreabã un necunoscut, care nu ºtii ce hram poartã, îi rãspunzi simplu: nu prea mi-a plãcut. Dacã te întreabã un fost profesor din liceu, pe care îl respecþi, nu o sã-i spui cã filmul e un cã…at, ci o sã încerci sã-i explici de ce nu þi-a plãcut, cã nu e ce te-ai aºteptat ºi cã, oricum, e pãrerea ta personalã. Deci, pe scurt, este vorba de respect pentru interlocutor. Dacã îi spui unui prieten cã filmul este un cã…at, nu înseamnã cã nu-l respecþi, ci doar cã este din anturajul tãu ºi-þi înþelege ºi acceptã limbajul, adicã te tragi de ºireturi cu el, care înseamnã cã te tragi de curea sau de brãcinar cu el, însemnând cã de fapt te poþi trage de p..lã cu el. Adicã sunteþi prieteni foarte apropiaþi, intimi chiar.
Regizorii noºtri scenariºti, considerã cã se adreseazã unui cerc de prieteni foarte apropiaþi, deci cu care, la o adicã, se pot trage ºi de p…lã, de aceea ºi numãrul spectatorilor este aºa de mic. Criticii de film, evident, cosiderã cã fac parte din gaºcã, deci nu numai cã au acceptat imediat, ci chiar au încurajat o astfel de exprimare, care îi scuteºte de alta, mai elevatã, mai muncitã.
În romanele care au dãinuit peste secole, vulgaritatea lipseºte. În primul rând pentru cã foarte rar ºi foarte puþin au fost abordate personaje vulgare. Pentru cineaºtii noºtri au devenit o obsesie personajele vulgare. Oare nu se pot ridica peste nivelul acestora?
ªi în text este similar. Când consider cã poate fi citit ºi de persoane din afara anturajului meu, scriu cu puncte-puncte. Când nu, scriu direct. Dar nu o fac pe banii CNC-ului, adicã ai tuturor. Ca sã vorbeºti despre vulgaritatea personajelor fãrã sã le reproduci simplist vocabularul trebuie sã ai, într-adevãr, talent.
Led-Ze-Pencil, unde a dispãrut mesajul tãu? Apropo, nu-þi citeºti MP ?
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif