Originally Posted by Pitbull:
Pä sîncronîzazä, mamitzule, sîncronîzazä...
Plasticii cu rezonu', adicätelea.
|
o sa tin cont
povestea e asta:
eram in sala teatrului national la TIFF. in sufletu meu era o apatie generala la film, faza dupa faza ma descumpanea. pentru mine, daca dpdv conceptual filmul e ok, are puncte in plus chiar daca rateaza povestea atunci cind o expune empiric, atunci cind scheletul conceptual primeste carnea (cum e cu nunti, casete video, muzici al lui Giurgiu, de ex)..
cind conceptual nu tine, e greu sa mai am o relatie de prietenie cu filmul respectiv. iar Nunta muta e o varza conceptuala pe care am cautat in fel si chip sa o incadrez in curente si contexte artistice, sa vad daca asezata undeva tine cit de cit. si nu tine. iar toate lucrurile astea au devenit si mai clare la a doua vizionare, saptamina trecuta.
Gorzo se lega de momentele Chaplin-Fellini-Erice (dupa cum le-am numit eu). aci sta kistchosenia nuntii mute. pentru mine asta ar fi fost un lucru foarte de laudat daca filmul ar fi fost facut curat in normele astea. insa puse si astea intre atitea balarii, intr-atita incilceala, mi-e destul de clar ca Malaele le-a facut cam la plesneala, nu urmarind sa fie artist pop, ci incercind sa copieze operele unor maestri ca sa isi acopere incilceala 'artistica' in fata unor intelectuali cu aere, afectati.
mie mi se pare un film indoielnic. avind in vedere pretentiile si propunerile sale initiale (vazute prin interviurile lui malaele, prin caietu de presa), nu am ce apara in proiect. daca o bucata de carne e stricata rau la un capat si pe parti in rest, nu o sa stau sa o pigol de fibrele stricate ca sa o gatesc, o arunc cu totul. in cazul asta nu am procedat asa. in articol am cautat sa arat unde rateaza povestea si ce poate fi retinut din ea - cu mentiunea ca elementele de retinut sint viabile doar scoase din context, eliberate de tot balastul care le incarca si care le deturneaza; in proiect nu functioneaza nici ele, fiindca ansamblul e pe butuci. si asta am cautat sa arat, ca ansamblul e pe butuci.
ca poate exista bucurie si la un film care conceptual (pina la urma intelectual) e pe butuci, e ok! (iar asta face ca tot proiectul sa fie aiurea. pe de alta parte, filme precum Funny Games ori Salo, pot fi criticate in fel si chip, de la didacticism -FG- pina la jocul actorilor -Salo-, insa dpdv conceptual is beton si pe mine asta ma incita!)
iar in sala, atunci, la nunta muta, cind lumea aplauda frenetic, m-am simtit usor :alien:. m-am linistit cind am observat ca Ioana simtea ce simteam si eu!
(asadar, nu am fost deloc ingrozit - ci usor amuzat, la fel cum senzatia de alien e amuzanta de cele mai multe ori.
si ca in povestea cu cenusa: uneori mai scap si io sopirle p-aci :oops: ca d-aia e forum, in afar' de marx sper ca lumea nu simte ca am fi la un concurs perpetuu p-aci, care demonstreaza ca-i mai destept cistiga sticla cu aburi de vinars!)
gata, sper ca is mintuit, pina miine macar! ( :huh: )