Originally Posted by mirodoni:
Sunt amãnunte ºi amãnunte. Zici cã n-ai zis cã nunta a fost de þigani, ci cã mai mult ca sigur a fost de þigani. Pãi!?
|
Aici am zis ca nu mai insist. Nunta REALA o fi fost de tigani - n-are importanta, oricum - cea DIN FILM nu.
Mireasa are o aºa reacþie când gãseºte medalia în pumnul fetei violate pentru cã ea crezuse, pânã atunci, cã trupele sovietice care fãceau manevre în coasta satului, ºi pe care nu le luase în seamã pânã atunci, aveau doar rolul sã ne apare de nemþi, cã ne sãturaserãm ºi de ãia, nu sã ne violeze fetele. Când îl vede faþã în faþã pe violator, relevanþa este cât se poate de evidentã. κi dã seama cã nu este un violator în trecere ºi cã ne va f… pe toþi. Colonelul nu mai reprezenta armata, ci chiar puterea sovieticã, adicã dictatura.
|
Deci intelege ca nu e un violator sovietic aflat in trecere ci un reprezentant oficial al puterii sovietice. Bun. Ca daca era un sovietic in trecere mai treaca-mearga.
Invoci lipsa trensiunii, dar în vremea aceea nu era nicio tensiune. Rãzboiul se terminase, comunismul nu pãrea sã poatã depãºi stadiul prezentat în film, statul mai putea fi pãcãlit, când era vorba de cotele obligatorii. Pericolul se întrevede abia la moartea dictatorului, când se consatã cã dictatura n-a murit.
|
Ce spui? In 1953 comunismul era asa, o circoteca in aer liber? Nu incepuse deja cooperativizarea, din 49? Pacalirea statului era de fapt o lupta incrancenata intre tarani si oficiali. Se lasa cu batai si omoruri la greu. Chiar si revolte, dezorganizate, razlete, dar erau. Poate ar trebui sa te mai documentezi un pic.
Dar nu de tensiunea asta care tine de ISTORIE vorbeam, ci despre cea dramatica, din film. Aia nu exista, nu e construita. E totul asa un idilism bucolico-pasunistic satesc peste care vine la un moment dat amenintarea unuia rau cu medalii in piept cum ca daca nu opresc nunta e de rau. Si cam atat.
Am aflat ca la proiectia pentru presa nu a fost bine primit, aplauze razlete, nu s-a ras aproape deloc. Hai sa vedem ce zice presa incepand de maine. Deja m-am saturat de subiectul asta.