Originally Posted by Cinemania:
ce nap
si totusi:
"Das experiment nu e despre efctul mediilor restrictive asupra comportamentului uman (ar fi insemnat ca acest film sa reinventeze mersul pe jos, banalul),"
filmul nu trebuie sa reinventeze nici un mers pe jos...efectiv se bazeaza pe ceea ce s-a intamplat cu ocazia experimentului de la inchisoarea Stanford
"ci e despre ceva mult mai interesant: despre impactul UNIFORMEI asupra persoanelor care le poarta. Avem 2 grupe/grupuri (mi-e lene acum sa caut varianta corecta) de studenti voluntari: unii vor imbraca uniforme de detinuti in puscarie, ceilalti vor purta uniforme de gardieni/politisti. La inceput nu va fi nici o diferenta fata de comportamentele lor naturale, de pana atunci, pe masura insa ce trece timpul ei vor ajunge sa se identifice cu ceea ce reprezinta acele uniforme. Unii vor deveni victime, ceilalti calai.
"
...sau citandu-i pe organizatorii experimentului:
What happens when you put good people in an evil place? Does humanity win over evil, or does evil triumph?
|
bun. ca sa ma repet: nu am vazut filmul. dar din cele 3 click-uri semana cu foarte mult cu acest experiment al uniformei despre care promit ca revin cu infos dupa ce fac un research, s-ar putea sa fie Milgrim, nu-s sigura.
evident ca filmul reda experiemtnul in sine, eu ziceam asa: ca experimentul (nu filmul) nu este despre ce rai sunt oamenii in conditii restrictive ci despre impactul uniformei. ziceam ca experimentele de la universitati celebre nu se bazeaza pe adevaruri din astea simple (oamenii e rai) si aduc de obicei noutate in studiul comportamentului. asta cu uniforma, de exemplu, a fost o treaba foarte noua la momentul ei!