@ cornel:
Nu m-ai convins. Raspund pe puncte, corespunzator la ce scriai mai sus.
1. Teatrul e live si filmul nu, si ce? Comparam mijloacele de exprimare? Asa ar insemna ca o pictura care a ramas aceeasi de 400 de ani n-are nici o valoare, pt ca nu e live si nu-l vedem pe pictor executand-o? Ce zici tu, ca teatru nu are montaj, dublaj, efecte speciale etc mi se pare un minus al teatrului, la care mereu incearca sa-i gaseasca solutii fanteziste.
2. Or fi, n-or fi forumuri de teatru nu stiu (e drept, tamara intra pe aici sa mai arunce cate o duda) dar concluzia ta e exagerata. Faptul ca exista forum de cinema nu inseamna ca filmul poate fi comentat de oricine iar teatrul nu. Inseamna ca in materie de film toti isi dau cu parerea iar despre teatru nu prea vrea nimeni sa vorbeasca. Daca a scrie pe forum ti se pare o ocupatie demna numai de vulg, e buba. Ca deja ai scris.
3. Seminte floricele si comentarii nu ai sa vezi nici intr-o sala unde se proiecteaza Desertul Rosu (ca sa iau un exemplu la intamplare). Sa nu amestecam caii cu magarii. E ca si cum as spune eu ca la teatrul de revista se intampla tot felul de marlanii si as concluziona: iata care e atmosfera de la teatru!
4. Nu vad de ce asta face teatrul o forma de arta superioara filmului. Nici nu mai intru in amanunte.
@ mafalda
ma vad obligat putin sa te combat: regizorul nu trebuie sa fie Enciclopedia Britannica pe doua picioare care in plus mai pune in scena si spectacole. Evident, nu trebuie sa fie un analfabet. E necesar insa sa-si cunoasca drumul lui, sa aiba cultura suficienta pt a urma acel drum, sa fi studiat cateva zeci-sute de ore in directia aia si in cele colatereale pt a avea o imagine de ansamblu (personala) si sa aiba si celelale calitati si oua pt a fi regizor. Ca sa exemplific: Picasso nu-s convins ca era o biblioteca ambulanta, nu-s convins ca-si cunostea foarte bine macar contemporanii, dar e si normal: n-avea timp de asta pentru ca lucra continuu, si o facea genial. In felul lui foarte personal. Are mii de lucrari, pictura, sculptura, ceramica, instalatii etc. Nu pare un soarece de biblioteca.
Asadar, daca un regizor da impresia ca face ziua ce a visat noaptea, nu e neaparat rau. Poate viseaza frumos, ca Picasso. El e AUTOR, iar asta nu e egal cu academician profesor doctor in domeniul respectiv.
Problema e ca multi doar mimeaza, simuleaza comportamentul de AUTOR fara a avea nimic inauntru.
|