Apropo de "Reconstituirea" lui Pintilie, sa vedeti ce am gasit !
Dosarul nr. 14/1971, filele 2-32: Stenograma vizitei tovarãºului Nicolae Ceauºescu la Casa Scriitorului din Mangalia de Nord (Neptun) 4 august 1971. Original.
Tov. Nicolae Ceauºescu:
Eu consider cã
Reconstituirea nu este un film bun. Nu dã nimic pentru cã prezintã denaturat poporul nostru; prezintã acolo ca o gloatã care se aruncã; dar unde aþi vãzut în viaþã, unde? Aºa e clasa noastrã muncitoare, ca o gloatã însetatã de sînge? Sigur, în Occident, ºi ºi la comuniºtii din Occident, noi le-am spus, sînt influenþe greºite; ºi privesc greºit. ªi ei sînt sub influenþa ºi presiunea acestei ideologii strãine, dar noi nu putem sã ne luãm dupã faptul cã tot ceea ce este lãudat în Occident înseamnã cã e o operã de artã.
E un film mediocru, puþin spus, pentru cã denatureazã realitatea româneascã ºi clasa muncitoare nu este o gloatã. Nu se poate nici aºa discuta cã acolo a fost bine primit, dar anumite cercuri ºi intenþionat, ºi noi ºtim aceasta, ºi avem ºi datele acestea, dar prea puþin ne intereseazã.
Nu în spiritul Reconstituirii trebuie scris ºi creat filme. Sînt de acord sã criticãm serios, dar sã prezentãm poporul nostru aºa cum este el, nu ca o gloatã însetatã de sînge; nu acesta reprezintã poporul român. Sã criticãm anumite defecte în film, în piese, în roman, dar, în acelaºi timp, trebuie sã scoatem esenþialul.
Filmul trebuie sã aibã o anumitã orientare, nu orice. Numai ca sã fie dramatism sã vedem anumite instincte la om. Pentru aceasta nu e nevoie de un film. ªi ºtiþi bine cã a stat pe piaþã ºi nu ºi-a scos banii, în România.

:hmm: :sick: